Ξεκαθάρισμα υπονοιών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές που αφάνισαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα (και συνεχίζουν) έδωσαν μια νέα ευκαιρία για να ανοίξουν οι υπόνομοι του Διαδικτύου. Βρήκαν πάλι ευκαιρία οι έμποροι και οι ψυχάκηδες του μίσους να πουλήσουν την πραμάτεια τους, ένα μείγμα ψευδών ειδήσεων –fake news–, διχαστικής ρητορικής και πολιτικής προπαγάνδας, ανόητων απόψεων, προώθησης αρρωστημένου αντισυστημισμού και προβολής απίθανων δοξασιών. 

Δεν είναι, δυστυχώς, μικρό στην πατρίδα μας το συνονθύλευμα που αποτελούν φασιστοειδή, δήθεν αντιεξουσιαστές μπαχαλάκηδες, βλαμμένοι υποστηρικτές του αντιεμβολιασμού, ακραίοι λαϊκιστές που κοσμούν τις τάξεις αριστερών κομμάτων του πολιτικού φάσματος και σκέτοι «ψεκασμένοι». Το μέγεθος και το ποιόν του έχει διαπιστωθεί σε συγκεντρώσεις και συμπεριφορές σε δρόμους και πλατείες, είναι συνεχώς ορατό στα χιλιάδες γκράφιτι που βρωμίζουν τους τοίχους, και όποιοι παρακολουθούν το Διαδίκτυο στις διάφορες εφαρμογές του έρχονται αντιμέτωποι με την αθλιότητα αυτής της συνομοταξίας.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους και για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του εθισμού της κοινωνίας στη βία, καθώς χρόνια τώρα η πολιτεία έδειχνε και δείχνει ανοχή στην καθημερινή εμφάνισή της στα γήπεδα, στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, το λεγόμενο «σύστημα», που εκπροσωπεί την πλειονότητα των πολιτών, είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει. Με αφορμή λοιπόν τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο δυνατόν να καταλήξει σε συμπέρασμα και να το ανακοινώσει, εάν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες πως κάποιες από δαύτες ξεκίνησαν από εμπρησμούς με δόλο. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζεται το γεγονός της κλιματικής αλλαγής, που δημιουργεί τις συνθήκες για να ξεσπάσει η καταστρεπτική μανία της φύσης.

Τέτοιες διευκρινίσεις σχετικά με τις υπόνοιες, εάν όντως υπάρχουν, είναι πολιτικά και κοινωνικά αναγκαίες. Αφενός, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των σχετικών φημών και απόψεων μέσα και έξω από το Διαδίκτυο, κυρίως όμως για να ληφθεί μια απόφαση αντιμετώπισης των δηλητηριαστών της συνοχής και της κοινωνικής ζωής. Προφανώς αλλιώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι έμποροι και οι κήρυκες του μίσους που εκδηλώνουν παντοιοτρόπως την πρόθεσή τους να καταστρέψουν τη χώρα –όπως και τη χαρά τους όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει– και αλλιώς αν το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ψυχασθενείς και τίποτα περισσότερο. Πολύ αμφισβητήσιμο το τελευταίο, αλλά τέλος πάντων…

Από μια πρώτη εντύπωση, οι πυρκαγιές, η αντιμετώπισή τους και οι άμεσες συνέπειες δεν φαίνεται να αλλάζουν άρδην τις πολιτικές ισορροπίες. Πολλά θα κριθούν από τη διαχείριση των πληγέντων από την κυβέρνηση, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η προτεραιότητα που έδωσε στο να μη χαθούν ζωές, όπως στο Μάτι, ήταν σωστή και επιτυχής. Στον περιορισμό της απώλειας περιουσιών, που ήταν η δεύτερη προτεραιότητα, η κυβέρνηση τα μισοκατάφερε. Οσο για τη διάσωση των δασών, που ήταν η τρίτη προτεραιότητα, τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους… Υπό αυτήν την έννοια η εκτίμηση είναι ότι δεν θα χαθεί η δημοσκοπική υπεροχή της κυβέρνησης. Ομως εκείνο το 62%-38% του δημοψηφίσματος είναι στοιχειωμένο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή