Αλλο το mea culpa, άλλο η συγγνώμη

Αλλο το mea culpa, άλλο η συγγνώμη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 6 Ιουνίου 1988, μέσα στη Βουλή, παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η αναγνώριση εκ μέρους του της ύπαρξης και άλλων ελληνοτουρκικών διαφορών πλην της υφαλοκρηπίδας. Προς τούτο χρησιμοποίησε την έκφραση mea culpa. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα χαρισματικό ηγέτη, που έχει μιαν αμφίδρομη σχέση λατρείας με τον κόσμο του, να παραδεχτεί με τρόπο σαφή, κατηγορηματικό και κατανοητό απ’ όλους το λάθος του.

Προχθές ο πρωθυπουργός ζήτησε ευθαρσώς συγγνώμη από τους πολίτες για τη μεγάλη καταστροφή λόγω των πυρκαγιών. Ζήτησε δε τη συγγνώμη του στην ελληνική γλώσσα. Εξ όσων γνωρίζω, πρώτη φορά πρωθυπουργός ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες. Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες όταν κάνουν την αυτοκριτική τους απλώς αναγνωρίζουν την ανθρώπινη φύση τους. Λένε τη γνωστή φράση: «Βέβαια, κάναμε και λάθη…», χωρίς να δίνουν συνέχεια στην αυτονόητη διαπίστωσή τους. Μάλιστα, κάποιοι είναι πιο προκλητικοί, καθώς εξειδικεύουν ως εξής τα λάθη τους: «Αλλοι μας λένε πως πήγαμε πολύ γρήγορα και άλλοι μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε», υπονοώντας πως αυτοί κινήθηκαν με το σωστό μέτρο. Δικαίωση μέσω αυτοκριτικής. 

Θεωρώ προφανές πως ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει σε αυτή τη συγγνώμη. Ευθύς ως ηρεμήσουν τα μέτωπα της φωτιάς, θα εξετάσει τι έφταιξε και οι πυρκαγιές έλαβαν τόσο μεγάλη έκταση. Γιατί δεν κατασβέστηκαν έγκαιρα, όταν η κατάσταση βρισκόταν ακόμη υπό έλεγχο. Δεν μπορεί να ευθύνεται ο «στρατηγός άνεμος», διότι δεν υπήρχε άνεμος. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οργανωμένο, εγκληματικό σχέδιο πρόκλησης πυρκαγιάς. Να δούμε αν οι συλληφθέντες εμπρηστές είναι εμπρηστές εξ αμελείας, εκ προθέσεως ή μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης. Ελπίζω η συγγνώμη του πρωθυπουργού να μην είναι προσχηματική, επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αυτό άλλωστε δεν ταιριάζει και στον χαρακτήρα του. 

Είθισται, σε παρόμοιες περιπτώσεις η κοινή γνώμη να απαιτεί να «πέσουν κεφάλια». Πάντα το πρόβλημα είναι ότι πέφτουν λάθος κεφάλια. Στην προκειμένη περίπτωση, η εξατομίκευση των ευθυνών αφορά το κρίσιμο διάστημα των ημερών 4-6 Αυγούστου, όταν τίποτα δεν προμήνυε την έκταση της καταστροφής. Η αποκατάσταση των πληγέντων είναι η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους στα μάτια των πολιτών, με τον καταλογισμό συγκεκριμένων ευθυνών, όπου υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή