Εγγενή εμπόδια πρόληψης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως να έχουμε φθάσει στην «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών, χωρίς να ξέρουμε ακόμη ακριβώς πώς και γιατί συντελέστηκε η τρομερή καταστροφή, ήδη γίνεται αυτό που αναμενόταν. Η χασμωδία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την προκαλούν οι ειδικοί και μη που παρελαύνουν στα μίντια, οι κοπετοί και οι κατάρες των πυροπλήκτων, οι βρισιές και οι αθλιότητες των ψυχάκηδων του Διαδικτύου, οι ψύχραιμες υποτίθεται αναλύσεις και συστάσεις των εκφραστών του «πολιτικώς ορθού», οι απεγνωσμένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτόχρονα προσπαθεί να πάρει τη «ρεβάνς» για το Μάτι, η αγωνία της κυβέρνησης να μειώσει το όποιο πολιτικό κόστος.

Ολα αυτά φυσιολογικά ώς ένα βαθμό με δεδομένο ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι σχεδόν ανυπολόγιστο, τόσο άμεσα όσο και κυρίως σε βάθος χρόνου, αλλά και γιατί πρόκειται για την Ελλάδα, όπου δεν περισσεύει η ψυχραιμία, η αντικειμενικότητα σπανίζει και το μέτρο δεν είναι ποτέ άριστο. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι ως χώρα ζούμε σε μια συγκυρία που καθορίζεται έντονα από την υπερβολή και μια απειλητική ιδιαιτερότητα που είτε προκαλεί είτε εγκυμονεί κινδύνους.

Δεν προσθέτει και δεν ωφελεί σε τίποτα η επανάληψη της επισήμανσης περί της κλιματικής αλλαγής που βιώνει όλος ο πλανήτης. Είναι γεγονός αυταπόδεικτο. Το ζητούμενο είναι τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει σε αυτή τη χώρα για να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από την επαρκή αποκατάσταση και ανακούφιση των πληγέντων με γρήγορες διαδικασίες, κάτι που εντάσσεται άλλωστε και στο πολιτικό παιχνίδι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Ο τονισμός πέφτει στο «τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει», γιατί η πείρα λέει ότι στην πατρίδα μας τα άφθονα λόγια και οι υποσχέσεις διασταυρώνονται συνήθως με την ασθενή συλλογική μνήμη, την αντίσταση μεγάλων και μικρών συμφερόντων, την αντίδραση παρωχημένων νοοτροπιών και εκτεταμένης άγνοιας, τη χαμηλή εκπαίδευση, την ανικανότητα, την αδυναμία στον σχεδιασμό και στην οργάνωση, το υψηλό ποσοστό κακόβουλου πληθυσμού. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι μεγάλα και εγγενή εμπόδια στην πρόληψη καταστροφών στο μέλλον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή