Η Φώφη είναι οφσάιντ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ικανότεροι των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά να ηγηθούν της Πολιτικής Προστασίας; Πιθανότατα ναι. Δεν τους είδαμε, αλλά στατιστικώς, στα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων, κάποιοι θα τα καταφέρνουν καλύτερα. Μπορεί ή πρέπει να αναλάβουν τα ηνία, τώρα που καίγεται ο τόπος; Φυσικά όχι. Μέχρι να ενημερωθούν για τα βασικά, μέχρι να μάθουν τα χούγια των υπηρεσιών, η φωτιά της Εύβοιας θα κάψει και τη Φθιώτιδα. Αφήστε δε το γεγονός ότι οι ικανοί, ξέροντας την άγνοιά τους, θα αρνούνταν την πρόσκληση. Μόνο «στελέχη της πυρκαγιάς», δηλαδή ανίκανα λαμόγια, θα δελεάζονταν για να αναλάβουν τώρα υπουργείο και στο τέλος να δηλώσουν ότι παρέλαβαν καμένη γη.

Τότε γιατί η κ. Φώφη Γεννηματά ζήτησε την «άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής προστασίας (ως) πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης. Διαφορετικά η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική για λόγους επικοινωνίας»; (10.8.2021). Ναι, σύμφωνοι! Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι «συγγνώμες» των πολιτικών είναι προσχηματικές, αλλά όπως έλεγε κι ένας παλιός διευθυντής εφημερίδας, «τη δουλειά μας θα κάνουμε ή το γινάτι μας θα βγάλουμε;». Αυτό που προέχει τώρα είναι να περάσει η περίοδος του πυρός με τις μικρότερες απώλειες σε δάση και περιουσίες και μετά να βγάλει το ΚΙΝΑΛ το άχτι του, πρωτίστως έναντι του κ. Χρυσοχοΐδη που «μήδισε».

Στον μικρό κύκλο των στελεχών του ΚΙΝΑΛ υπάρχει ένας ακόμη μικρότερος, που πιστεύει ότι η μόνη αντιπολίτευση που θα φέρει αποτελέσματα είναι το «σκληρό ροκ». Δεν είναι ιδεοληπτικοί ή πικραμένοι, όπως κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απλώς γερασμένοι. Κάνουν παρωχημένους από τη ζωή και την πολιτική υπολογισμούς. Θυμούνται την εποχή της αντιπολίτευσης στον πατέρα Μητσοτάκη –τότε που ακόμη υπήρχαν «μπλε και πράσινα καφενεία» και η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο ήταν νωπή εμπειρία– και νομίζουν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Επαναλαμβάνεται, αλλά ως κωμωδία. Αφενός το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο και αφετέρου ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να βγάλει οφσάιντ την κ. Γεννηματά. Από τα δεξιά θα έλεγαν κάποιοι, από θέση λογικής θα πούμε εμείς.

Την ώρα που η κ. Γεννηματά ζητούσε «άμεση αντικατάσταση» της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι «όταν έρθει η ώρα θα είμαστε εδώ (για τη δημιουργία) Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα τη στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής» (10.8.2021).

Το τελευταίο είναι πολιτική πρόταση. Καλή, κακή, θα συζητηθεί. Αντιθέτως, η πρόταση της κ. Γεννηματά για «άμεση αντικατάσταση» ήταν «να ’χουμε να λέμε…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή