Θεωρείο (13/08/21)

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνασχηματισμός ενόψει…

Το είπε εμμέσως αλλά σαφώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το επόμενο διάστημα –και σε κάθε περίπτωση κοντά στη ΔΕΘ– ο Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Χθες, ερωτηθείς σχετικά, ήταν η πρώτη φορά που δεν το διέψευσε, όταν είπε πως θα υπάρξει απόδοση ευθυνών αφότου τελειώσει η μάχη. Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα σας έλεγα πως οι αλλαγές θα γίνουν πριν από τη ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο, ο Κυριάκος θα αποφύγει να μπει στη βάσανο των συνεχών ερωτήσεων για τις ευθύνες των πυρκαγιών, αφού θα τις έχει αποδώσει.

…τύπου Μητσοτάκη

Τώρα, επειδή θα θέλετε να ρωτήσετε τι είδους ανασχηματισμός θα είναι αυτός –δομικός, σαρωτικός ή μίνι, κατά τα δημοσιογραφικά κλισέ– θα σας πω πως μάλλον δεν θα είναι τίποτε από αυτά. Αν έπρεπε να τον χαρακτηρίσω, θα σας έλεγα για έναν ακόμη «ανασχηματισμό Μητσοτάκη». Δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα εντοπίσει αδυναμίες και θα παρέμβει μόνον εκεί όπου θεωρεί πως χρειάζονται αλλαγές. Από την εξίσωση δεν αποκλείονται και προσθήκες στο Μαξίμου. Μία μπορώ να την εικάσω.

Μεταγραφή

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε χθες πως ο Χρ. Τριαντόπουλος, σημερινός γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, θα αναλάβει τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων και παρεμβάσεων στήριξης όσων επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές. Μη σας φανεί περίεργο εάν ο γενικός προαχθεί σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και ενταχθεί στο Μαξίμου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελεί ενίσχυση του επιτελικού κράτους, το οποίο ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε χθες, λέγοντας πως έχει φέρει εις πέρας πολλές δύσκολες αποστολές.

Η άγνωστη εντολή

Η κυβέρνηση, πάντως, βρέθηκε αδιαμφισβήτητα εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από την αρχή της θητείας της. Ξέρω πως αυτό το έχουμε πει και για τον κορωνοϊό και για την επιθετικότητα της Αγκυρας, αλλά οι πυρκαγιές ανέβασαν τον πήχυ ακόμη ψηλότερα. Συνεπώς, έπρεπε να υπάρξει πολλαπλή διαχείριση. Μία από τις πρώτες εντολές που δόθηκαν ενώ η φωτιά απλωνόταν σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, ήταν οι τοπικοί άρχοντες και βουλευτές να μην επιχειρούν να μιλήσουν κατά μόνας με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, καθώς ο συντονισμός θα γινόταν κεντρικά. Αυτή είναι και η πραγματική αιτία που πολλοί τοπικοί διαμαρτύρονταν πως δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με την Πυροσβεστική, καθώς κρίθηκε, και ορθώς, πως εάν ο κάθε δήμαρχος ή βουλευτής κατηύθυνε τις δυνάμεις όπου νόμιζε τότε η καταστροφή μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Κάλυψη

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός κάλυψε ουκ ολίγες φορές τον Ν. Χαρδαλιά, με αποκορύφωμα όταν ερωτήθηκε για τα εναέρια μέσα και παρέπεμψε στις δηλώσεις του υφυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή