Πολίτης Μίλερ: προς το φως

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιστημονικό έργο του Στέφανου Μίλερ μιλάει από μόνο του. Οι ανασκαφές στην αρχαία Νεμέα, η αναστήλωση πεσμένων κιόνων του ναού του Δία, η κατασκευή μουσείου, το όμορφο αρχαιολογικό πάρκο, η αναβίωση των Νεμέων Αγώνων είναι πλούσιο κληροδότημα. Ομως, ίσως να μην υπήρχαν όλα αυτά όπως είναι σήμερα εάν ο Μίλερ ήταν απλώς κορυφαίος αρχαιολόγος και όχι ένας καλός πολίτης. Χωρίς το προσωπικό ενδιαφέρον και την αφοσίωση, που τον ώθησαν να αναζητεί συνεχώς πόρους, χωρίς το προσωπικό χάρισμα, το αίσθημα ευθύνης και την επιμονή του, δεν θα γκρέμιζε συνεχώς εμπόδια, δεν θα πετύχαινε τις απαραίτητες συνεργασίες με ντόπιους κατοίκους, αξιωματούχους και ξένους ευεργέτες. Δεν θα πολεμούσε να κρατήσει τον χώρο ανοιχτό όλο τον χρόνο παρά τις κοντόφθαλμες περικοπές σε προσωπικό. Δεν θα αγωνιζόταν για 25 χρόνια για να μπει ταμπέλα στην εθνική οδό με την επιγραφή «Αρχαία Νεμέα».

Με πάθος και οργανωτική μαεστρία, ο Μίλερ έβαλε έναν σχετικώς φτωχό (από ιστορικής άποψης) τόπο στον παγκόσμιο χάρτη. Εως τον 19ο αιώνα, η κοιλάδα της Νεμέας ήταν βάλτος. Γι’ αυτό, παρότι οι Νέμεοι Αγώνες ήταν από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας, η Νεμέα δεν εξελίχθηκε σε μεγάλο οικισμό. Ο Μίλερ, όμως, την ανέδειξε, προκαλώντας ευρύτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν με προσωπικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Το μουσείο, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο άρτιος χώρος εκθέσεως αλλά και όμορφο: η μεγάλη τζαμαρία, για την οποία ο Μίλερ επέμενε, συνδέει τον επισκέπτη άμεσα με τον αρχαιολογικό χώρο που απλώνεται μπροστά του.

Ο Μίλερ αφιέρωσε τη ζωή του στην αρχαία Νεμέα από το 1973. Εκεί ζούσε έως τον θάνατό του. Εμπλεκόταν με θάρρος και σε άλλα ζητήματα, όπως το Μακεδονικό. Με γνώση και σοβαρότητα πρότεινε τρόπους ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τον αρχαιολογικό της πλούτο. Το τελευταίο του βιβλίο, «Into Darkness» (Fotolio, 2020), περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη το 585, όταν ένας άνδρας, περίπου 50 χρόνων, χριστιανός, τραυματισμένος, κρατώντας το κομπόδεμά του και δύο λύχνους, κρύφτηκε στη μισογεμισμένη με χώμα θολωτή στοά του σταδίου της Νεμέας. Πέθανε, μένοντας στο σκοτάδι έως ότου τον βρει η αρχαιολογική σκαπάνη το 1978. Γύρω απ’ αυτόν τον άνθρωπο, ο Μίλερ δημιουργεί ένα συναρπαστικό αφήγημα για κλιματική αλλαγή, πείνα, πανούκλα και ξένους εισβολείς. Και στους Σκοτεινούς Χρόνους ρίχνει φως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή