Έπεται μέγα προσφυγικό κύμα

Έπεται μέγα προσφυγικό κύμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα θα τροφοδοτήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων – οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες. Η απελπισία που οδήγησε εκατοντάδες να προσπαθούν να κρεμαστούν από τα αεροπλάνα που απογειώνονταν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα κάνει χιλιάδες να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο κάπου αλλού, με προφανή επιθυμητό προορισμό την Ευρώπη.

Ηδη, άλλωστε, εδώ και καιρό η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η ανησυχία της Αθήνας για μια νέα προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις της είναι κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη.

Είναι πολύ νωπές οι μνήμες από το μεγάλο προσφυγικό κύμα από τη Συρία. Και, πλέον, είναι διαπιστωμένη η (τουλάχιστον) απροθυμία πολλών Ευρωπαίων εταίρων να μοιραστούν το βάρος της διαχείρισης προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Αντί αλληλεγγύης, ορθώθηκαν τείχη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ως χώρα πρώτης υποδοχής η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη απέναντι στην προοπτική ενός νέου, ανεξέλεγκτου προσφυγικού κύματος. Πολύ περισσότερο, που η απροθυμία υποδοχής νέων προσφύγων δείχνει να ενισχύεται στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί βοήθεια στις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες, προκειμένου να διαχειριστούν την εισροή Αφγανών προσφύγων, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει να προσανατολίζεται στην προσπάθεια ανάσχεσης των προσφυγικών ροών με τη χρηματοδότηση δημιουργίας χώρων διαμονής των προσφύγων σε γειτονικά με το Αφγανιστάν κράτη, πριν, δηλαδή, φτάσουν στην πόρτα της Ευρώπης. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει τα αντανακλαστικά της και να επισπεύσει τις όποιες αποφάσεις, αφού διαφορετικά κινδυνεύει για άλλη μία φορά να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δικαίως ανησυχούν και ζήτησαν ήδη να συζητηθεί το θέμα. Για την Ελλάδα, πρόσθετη πηγή ανησυχίας είναι ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς η γειτονική χώρα έχει δείξει ότι εντάσσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο «οπλοστάσιο» της γεωπολιτικής ισχύος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή