Θεωρείο (19/08/21)

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό  

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με τη φράση πως θα γίνουν μόλις περάσει η κρίση με τις πυρκαγιές. Το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται και κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσουν κάνει τον ανασχηματισμό να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Iσως δηλαδή να γίνει και πριν από τη ΔΕΘ· ίσως όμως και να πάει μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και αντίθετες εισηγήσεις. Κάποιοι λένε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «εκλογικό» ανασχηματισμό στις αρχές του 2022, ένα χρονικό σημείο που θα συμπέσει με τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων που θέλουν να πολιτευθούν, καθώς στις 7 Ιανουαρίου 2022 είναι το απώτατο όριο του 18μήνου που πρέπει να απέχει η παραίτηση ενός γ.γ. από τις εκλογές. Οι εισηγήσεις αυτές, πάντως, δεν φαίνεται να γίνονται δεκτές για δύο λόγους: Πρώτον, ο Ιανουάριος είναι πολύ μακριά και το σχήμα χρειάζεται άμεσα ανανέωση ενόψει του χειμώνα και, δεύτερον, οι γενικοί που θα παραιτηθούν δεν είναι τόσο πολλοί ώστε να επηρεάζουν τον ανασχηματισμό εν συνόλω.

Βάπτισμα  

Από την αρχή της εβδομάδας, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου βρίσκεται στο Μαξίμου, ενημερώνεται και οργανώνεται. Χθες, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε και την πρώτη του ανακοίνωση. Τι παρατήρησα; Την έντονη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, που επιβεβαιώνει αυτό που σας έγραφα την Κυριακή για «μπαρουτοκαπνισμένο εκπρόσωπο», αλλά και το αρκετά λογοτεχνικό ύφος με παρομοιώσεις, όπως αυτή που κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «φλόγες του λαϊκισμού». Σήμερα θα εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα για τον νέο εκπρόσωπο, καθώς θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο μπρίφινγκ.

Πρώτη πίστωση 

Από σήμερα, ει δυνατόν, θα ξεκινήσουν να δίνονται στους πυρόπληκτους δήμους τα πρώτα ποσά για την αποκατάσταση καταστροφών στις υποδομές τους. Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και αφορά τους δήμους πρωτίστως της βόρειας Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Αχαΐας –που ανήκει στη Δυτική Ελλάδα– αλλά και της Φωκίδας. Η πρώτη καταγραφή έχει ήδη γίνει από τον Στέλιο Πέτσα και ο στόχος είναι να πιστωθούν άμεσα τα πρώτα χρήματα ώστε να αποκατασταθούν βασικές καταστροφές όπως στο δίκτυο υδροδότησης του Δήμου Ιστιαίας.  

Ομάδα κρούσης  

Με μία βασική ομάδα εννέα υπουργών εργάζεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να κινηθούν τάχιστα όλα οι πολύπλευρες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές. Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Στέλιος Πέτσας, Σπήλιος Λιβανός, και βεβαίως οι επί των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης, είτε διά ζώσης στο Μαξίμου είτε διά τηλεφώνου, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της επόμενης ημέρας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή