Οι γιατροί και ο Τσιτσιπάς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε για τον κ. Στέφανο Τσιτσιπά. Εδωσε δικαιώματα. Αλλά πρέπει να του προσφέρουμε και το ελαφρυντικό της νιότης. Είναι 23 χρόνων και προφανώς δεν μπορεί να διαχειριστεί το βάρος της επιτυχίας του. Ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται άλλα 15 χρόνια για να γίνει, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της Βουλής, «ημιπιτσιρικάς». Μπορεί εμείς να τον έχουμε περί πολλού, αλλά στην κατάταξη του κ. Νίκου Βούτση ο πρωταθλητής μάλλον ανήκει στην κατηγορία των «χαρά γεμάτων ανθυποπιτσιρικάδων».

Από την άλλη μεριά, δεν ξέρουμε αν ο αθλητής σπούδασε ή ασχολείται μόνο με το τένις. Στο βιογραφικό του βρίσκουμε ότι κέρδισε πάνω από 15 εκατ. δολάρια στα τερέν, αλλά δεν μας λέει αν ανοίγει κανένα βιβλίο για να ξεστραβωθεί και για ζητήματα εκτός τερέν.

Σημειώναμε χθες ότι παρά το βάρος που έχει ο κ. Τσιτσιπάς στους τοίχους των εφηβικών δωματίων, μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Αυτή δηλώνει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, διότι τα μέλη της δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα. Κάνει μεγαλύτερη ζημιά όχι μόνο γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι μεγάλοι άνθρωποι και μορφωμένοι, αλλά και διότι ουδείς θα τηλεφωνήσει σε κάποιον αθλητή να τον ρωτήσει εάν πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Στους γιατρούς θα απευθυνθούν. Και αν το κορυφαίο συνδικαλιστικό τους όργανο δηλώνει ότι τα μέλη του δεν είναι «επαρκώς ενημερωμένα», άσ’ τα και βράστα…

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως «η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής για “εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων”». Αυτό πιθανώς να είναι αλήθεια. Ξέρουμε εκ πείρας ότι οι κυβερνήσεις γράφουν «στα παλαιότερα των υποδημάτων» τους όλες τις συστάσεις όλων των επιτροπών, ή έστω τις αναμειγνύουν με άλλους στόχους και προτεραιότητες.

Εν προκειμένω, όμως, οι «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης», που προτείνει η εθνική επιτροπή βιοηθικής για τα εμβόλια, είναι για τους τσαγκάρηδες όχι για τους γιατρούς. Οι τελευταίοι μάλλον θα έπρεπε να ντρέπονται εάν δηλώνουν ότι χρειάζονται κάποια «στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης» για να εμβολιαστούν, ή έστω θα πρέπει να γυρίσουν στα φοιτητικά έδρανα. Διότι όπως λέει και το αναρτημένο στην πρώτη σελίδα της ΟΕΝΓΕ ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Δέκα χρόνια ολόκληρα, μας λένε // Σ’ όμορφα σχολειά // Με τα λεφτά του λαού χρισμένα // Μάθαινες το πώς να γιατρεύεις, και για τις γνώσεις σου αυτές // Ξοδεύτηκε μια περιουσία. // Πρέπει λοιπόν να ’σαι ικανός να μας γιατρεύεις. // Είσαι ικανός;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή