Η Ελλάδα παγιδευμένη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλεονέκτημα των Μεγάλων Δυνάμεων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να διαπράττουν κεφαλαιώδη σφάλματα χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες της αφροσύνης τους, για κάποιο ικανό διάστημα. Διότι σε τελική ανάλυση, έρχεται η ώρα που η διαχείριση έστω μικρών αλλά συσσωρευμένων σφαλμάτων από χρόνια είναι εντέλει ανέφικτη.

Εχει η Ελλάς τα βάσανά της επί χρόνια και τον πυρακτωμένο Αύγουστο, που φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό. Και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει –επί πλέον– το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος Αφγανών. Ολων εκείνων δηλαδή που ενστερνίστηκαν το «δυτικό ιδεώδες», πίστεψαν στην παντοδυναμία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και διαπίστωσαν ότι το «νέο σύστημα» κατέρρευσε δίχως να πέσει σφαίρα και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία.

Μετείχε και η χώρα μας σε αυτή την εκστρατεία της Δύσεως εναντίον των Ταλιμπάν. Αλλά ας μη σπεύσουν κάποιοινα επικρίνουν τις ελληνικές κυβερνήσεις μιας εικοσαετίας για αυτή την επιλογή τους.

Πρώτον, διότι η αποχή της χώρας μας από τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «εκδημοκρατισμού» του Αφγανιστάν δεν θα επηρέαζε ούτε κατά κεραίαν την πορεία των εξελίξεων. Αλλά και διότι επί διακόσια χρόνια η Ελλάς αγωνίζεται να εναρμονίσει τη συμπεριφορά της με τη Δύση και δεν μπορούσε να αποκλίνει η συμπεριφορά της από τον στόχο αυτόν.

Συνήλθε χθες, εν ολίγοις, το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφάσισε τα αναμενόμενα. Απεγκλωβισμό Αφγανών που συνεργάσθηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις και προστασία των συνόρων μας. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτε περισσότερο από αυτό.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάς αποτελεί εκ των πραγμάτων τη μεγάλη πύλη εισόδου της Ανατολής στη Δύση, που θα υποστεί για μία φορά ακόμη την πίεση του νέου μεταναστευτικού ρεύματος. Και επειδή η Τουρκία είναι το μεγάλο ανάχωμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τη στηρίξει οικονομικά και όχι μόνον, πιθανόν, προς δυσαρέσκεια των Αθηνών.

Είναι η χώρα μας παγιδευμένη. Λόγω γεωγραφίας, αλλά και στρατηγικών επιλογών της Δύσεως στην οποία μεν ανήκουμε, δίχως να έχουμε όμως καμία δυνατότητα υπάρξεως εκτός αυτής. Αλλά έχει και αυτή η επιλογή αρνητικές συνέπειες, που θα τις υπομείνουμε εκόντες άκοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή