Η ανεπιθύμητη «προίκα» των διακοπών

Η ανεπιθύμητη «προίκα» των διακοπών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαλίτσες γεμάτες άπλυτα ρούχα, βότσαλα από κάποια παραλία, σουβενίρ αμφίβολης αισθητικής, αλλά «έτσι, για το καλό», αναμνήσεις καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς και… κορωνοϊός. Τα στοιχεία από την εξάπλωση της πανδημίας δείχνουν ότι η επιστροφή από τις διακοπές θα φέρει στα αστικά κέντρα αύξηση των κρουσμάτων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μόλις προχθές η θετικότητα μετρήθηκε πάνω από το όριο συναγερμού (oρίζεται στο 4%) σε Νάξο (9,6%), Μύκονο (6,04%), Πάρο (5,78%), Χανιά (4,59%), Θεσπρωτία (4,57%), Ηράκλειο (4,13%) και Τήνο (4,09%). Και οι αριθμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο τους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Αφορούν, κυρίως, τους επισκέπτες, που αυξάνουν εκθετικά τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά το καλοκαίρι. Τους επισκέπτες που θα επιστρέψουν από τα νησιά. Και ο κορωνοϊός δεν είναι άμμος, να τον τινάξεις από παπούτσια και ρούχα πριν μπεις στο πλοίο ή στο αεροπλάνο. Είναι πολύ πιο επίμονη «συντροφιά». 

Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω μετακίνησης από και προς τουριστικούς προορισμούς είχε προεξοφληθεί πολύ πριν αρχίσει να συμβαίνει. Οι μαζικές μετακινήσεις, η χαλαρότητα των διακοπών, η όχι και τόσο ευλαβική τήρηση των μέτρων θεωρήθηκε εξαρχής δεδομένο ότι θα επηρέαζαν την άνοδο των δεικτών της πανδημίας. Η παράμετρος που δεν επιβεβαιώθηκε ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις, και είναι αυτή που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, είναι το ποσοστό εμβολιασμού. Οι προσδοκίες ήταν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει αγγίξει το 70% πλήρως εμβολιασμένων επί του γενικού πληθυσμού, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Η αύξηση των κρουσμάτων συνεπεία της επιστροφής στα αστικά κέντρα από διακοπές θεωρείται βέβαιη από ειδικούς και μη. Δεν σταματούν οι εκκλήσεις για ιδιαίτερη προσοχή, για κάποιο τεστ που θα μας δείξει αν νοσούμε ή όχι, για τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού για λίγες ημέρες. Θα εισακουστούν; Η μέχρι τώρα ανταπόκριση στις εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων στις διακοπές, για εμβολιασμό, για αποφυγή συνωστισμών κ.λπ. δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μια νέα έξαρση της πανδημίας θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. 

Ηδη, άλλωστε, καταγράφονται οι σχετικές ενδείξεις: προχθές ο αριθμός διασωληνωμένων αυξήθηκε μέσα σε μία μόλις ημέρα σχεδόν κατά 10%. Εφτασαν τους 282, 24 περισσότεροι από ό,τι την προηγουμένη. Επίσης προχθές, Τετάρτη, στα νοσοκομεία είχαμε 290 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός σε αυτό το τέταρτο κύμα. 

Η παράθεση αριθμών έχει γίνει για πολλούς μια σχεδόν αδιάφορη απογευματινή ρουτίνα, που προκαλεί πλέον κάποια εντύπωση μόνον όταν ο αριθμός κρουσμάτων εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος. Η εικόνα που μεταφέρουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους είναι μια σχεδόν εκτός κορωνοϊού πραγματικότητα: ελάχιστη έως και καθόλου τήρηση των μέτρων, πολυκοσμία, λιγοστές μάσκες από κάποιους «γραφικούς». Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των ειδικών, μάλλον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εντυπωσιαστούμε ξανά σύντομα από τους αριθμούς της πανδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή