Εύβοια: ψηλά ο πήχυς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του κ. Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της ομάδας για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας έθεσε ευθύς εξαρχής ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Το εγχείρημα μεγάλο, ευθέως ανάλογο της καταστροφής που συντελέσθηκε. Πρόκειται για σχέδιο όχι απλώς αποκατάστασης των πάσης φύσεως καταστροφών, αλλά ολιστικής ανασυγκρότησης της περιοχής, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, είναι μεγάλο και το πολιτικό ρίσκο για την κυβέρνηση. Απαγορεύεται να αποτύχει. Οι δυσκολίες αφορούν τόσο τον σχεδιασμό όσο και την εκτέλεση, καθώς είναι λογικό να εμπλακούν πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την προσπάθεια, κάτι που θα απαιτήσει την ύπαρξη ενός «σιδερένιου» χεριού που θα τους συντονίσει. Και αυτό το εγγυάται η παρουσία του κ. Σταύρου Μπένου, υπό προϋποθέσεις: 

1. Ο πρωθυπουργός θα θωρακίσει θεσμικά τον κυριαρχικό και ηγετικό ρόλο του. Το πρόγραμμα είναι τεραστίων διαστάσεων και, μετά βεβαιότητος, διάφοροι κομματικοί παράγοντες θα επιχειρήσουν να εμπλακούν σε αυτό. Ελπίζω ο πρωθυπουργός να τους ανακαλέσει στην τάξη, εάν προκύψει παρόμοιο ζήτημα. Το γενικό πρόσταγμα σε παρόμοιου μεγέθους προγράμματα το έχει ένας. 

2. Ο κ. Σταύρος Μπένος έχει στο ενεργητικό του όχι μόνο την αναμόρφωση της Καλαμάτας μετά τον σεισμό του 1986, αλλά και το γεγονός ότι ένωσε μια διχασμένη πόλη από τα πολιτικά πάθη της εποχής. Η διπλή αυτή επιτυχία του οφειλόταν στο γεγονός πως, ως εκλεγμένος δήμαρχος, είχε τη δημοκρατική νομιμοποίηση και συγχρόνως γνώριζε, εξ ιδίας αντιλήψεως, πρόσωπα και καταστάσεις της πόλης του. 

Στην περίπτωση της βόρειας Εύβοιας, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς ο κ. Σταύρος Μπένος δεν έχει τα πλεονεκτήματα της εντοπιότητας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Συνεπώς, θα είναι ευάλωτος σε υπονομεύσεις κάθε μορφής, τόσο από τα τοπικά συμφέροντα όσο και από τοπικούς παράγοντες, που θα διεκδικήσουν το μερίδιο εξουσίας τους στον όλο σχεδιασμό και κυρίως στην υλοποίησή του. Γι’ αυτόν τον λόγο, το δίχτυ προστασίας που θα απλώσει επάνω του το Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από θεσμικό, θα πρέπει να είναι και πολιτικό. Να μην έχουν την αυταπάτη κάποιοι πως ο κ. Σταύρος Μπένος θα διακυβεύσει όλη την ιστορική διαδρομή του, προς το τέλος της, εμπλεκόμενος σε παιχνίδια νομής της εξουσίας. Οπως δήλωσε και ο ίδιος προχθές, θέλει να προσφέρει ανιδιοτελώς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «δεν υπάρχει χώρος για καπετανάτα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή