90 χρόνια πριν… 22-08-1931

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ: «Είναι εύκολον να αντιληφθή τις –γράφει ο “Χρόνος”– ότι οι Γερμανοί ελπίζουν διά των ομαδικών συνεννοήσεων να επιτύχουν καλύτερους πολιτικούς όρους εκείνων τους οποίους ηδύναντο να ελπίζουν από συνεννοήσεις αμέσους μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου. Ο Καγκελλάριος Μπρύνιγκ [φωτ. με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών] παίζει αρκετά πονηρόν παιγνίδιον, επιζητών να μεταφέρη την συζήτησιν επί διεθνούς πεδίου. Δεν πρέπει όμως να λησμονήται ότι υπάρχουν κεφαλαιώδη ζητήματα μεταξύ Γερμανών και ημών των Γάλλων, τα οποία ημπορούν να διακανονισθούν με καλλίτερον πνεύμα φιλικώς, χωρίς την επέμβασιν τρίτων». Με άλλους λόγους εις την Γαλλίαν αι «νέαι παραχωρήσεις» γίνονται δεκταί μόνον εάν… συνταυτίζονται προς τας παλαιάς γαλλικάς αντιλήψεις και αν επιτρέπουν εις την Γαλλίαν να αξιώση την εφαρμογήν των αποφάσεών της.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Από νέαν προστασίαν της εγχωρίου παραγωγής απειλούμεθα, δηλαδή από νέαν φορολογίαν των καταναλωτών εις βάρος των προστατευομένων. Πρόκειται περί των ξυλανθράκων και λέγεται ότι θα επιβληθή δασμός υπέρογκος καθιστών αδύνατον την εισαγωγήν εκ του εξωτερικού. Θα πληρώσωμεν λοιπόν εις το τριπλάσιον τα κάρβουνα τον χειμώνα διά να προστατευθή η εγχώρια παραγωγή. Σημειωτέον δε ότι και τώρα πληρώνομεν τα κάρβουνα εις το τριπλάσιον όλων των άλλων Βαλκανικών λαών. Ωστε μετά τον δασμόν οι ξυλάνθρακες θα μεταβληθούν όντως εις θησαυρόν, διά τους τυχηρούς παραγωγούς.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Υπό του Εργατικού Κέντρου Πειραιώς θα συγκροτηθή Πανεργατική συγκέντρωσις διά την συζήτησιν των εκκρεμούντων εργατικών ζητημάτων. Χθες απεστάλησαν εγκύκλιοι προς τας ανήκουσας εις την δύναμίν του οργανώσεις εντελλομένας όπως καλέσουν γενικάς συνελεύσεις των μελών των με τα ακόλουθα θέματα: 1) Παραβίασις του 8ώρου, 2) Παραβίασις της κείμενης νομοθεσίας, 3) Υποβιβασμός ημερομισθίων και μισθών, 4) Κοινωνικαί ασφαλίσεις, 5) Εκλογαί αντιπροσώπων διά το 6ον Πανελλαδικόν Εργατικόν Συνέδριον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή