Θεωρείο (22/08/21)

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο του τηλεφωνήματος 

Το τηλεφώνημα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που ουσιαστικά επικαιροποίησε τα όσα είχαν ειπωθεί κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όταν είχε συμφωνηθεί να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η επικοινωνία «κλείδωσε» έπειτα από επαφή της κ. Σουρανή με τον κ. Καλίν, όπως είχε ειπωθεί και τότε κατά το τετ α τετ των δύο πλευρών. Πλην των επισήμων πληροφοριών που μας ήρθαν από τις δύο πλευρές, το παρασκήνιο της επικοινωνίας εστιάζεται στα εξής πέντε σημεία: 1) Η επικοινωνία έγινε ως αναγνωριστική, για να διερευνήσει η ελληνική πλευρά το πώς βλέπει η Αγκυρα την κρίση του Αφγανιστάν. 2) Ηταν η ιδανική χρονική συγκυρία, αφού στην παρούσα φάση όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν πως και οι δύο πλευρές δεν θέλουν πρόσφυγες στα εδάφη τους. 3) Η Τουρκία έχει διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν σε αντίθεση με την Ελλάδα και ως εκ τούτου μία επαφή θα έδινε σαφέστερη εικόνα στην ελληνική πλευρά. 4) Η Αθήνα έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη πως είναι στην πρώτη γραμμή για τη λύση του προσφυγικού. 5) Εδειξε διάθεση επίλυσης του προβλήματος πάνω σε πραγματιστικές λύσεις, καθώς συνομιλεί με τη γειτονική χώρα. Οπως είναι εμφανές –που πάντως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως– η επικοινωνία ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Εκ του αποτελέσματος, σε αυτήν τη φάση αποδεικνύεται μια σωστή στρατηγική επιλογή. Αναμένουμε και τη συνέχεια.  

Το ύφος του Ταγίπ  

Οσοι ήταν, πάντως, μπροστά στην επικοινωνία των δύο πολιτικών και άκουσαν τον Τούρκο πρόεδρο, μου μετέφεραν την εξής εικόνα: Το ύφος του Τούρκου προέδρου μαρτυρούσε την καλή διάθεση για συνεργασία. Και δεν ήταν μόνο το ύφος. Κάτι που πέρασε στο ψιλά ήταν η πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για αναβίωση των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Πρόκειται για θεσμό που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και κράτησε έως το 2014, οπότε σταδιακά οι σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν να μπαίνουν σε εμπόλεμο κλίμα.  

Σταθερά… Χρυσοχοΐδης 

Ενα από τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα λόγω πυρκαγιών είναι πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπορεί να αποχωρήσει από το πόστο του. Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί θεωρούν πιθανό να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης έχουν επιχειρήματα: λένε πως ο Χρυσοχοΐδης ήταν από τα πρώτα και εμβληματικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήραν «μεταγραφή» στη Ν.Δ. συμβολίζοντας το «άνοιγμα» στον κεντρώο χώρο και, ως εκ τούτου, η παραμονή του στο σχήμα θα στείλει σημειολογικό μήνυμα πως αυτή η στρατηγική παραμένει αναλλοίωτη.  

Γεωγραφικός ανασχηματισμός  

Η συζήτηση, βέβαια, για τον ανασχηματισμό είναι πανταχού παρούσα, με σενάρια επί σεναρίων. Ενα από αυτά, που τροφοδοτούν αρκετοί, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βάλει και τον γεωγραφικό παράγοντα στην εξίσωσή του. Οπως λένε, δηλαδή, δεν γίνεται μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αχαΐα, οι Κυκλάδες, η Δυτ. Μακεδονία, ο Εβρος, η Β΄ Πειραιά και ο Κάμπος της Θεσσαλίας, να μην έχουν αντιπροσώπευση. Νομίζω πως το συγκεκριμένο κριτήριο δεν είναι πάνω πάνω στις προτεραιότητες του Μητσοτάκη, που το πλάνο της διακυβέρνησής του έως τώρα έχει δείξει πως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την ικανοποίηση τοπικών πελατειακών σχέσεων. Αυτό δεν αναιρεί, ωστόσο, την πιθανότητα να δούμε στην επόμενη κυβέρνηση στελέχη από κάποιους από τους παραπάνω νομούς, χωρίς όμως το κριτήριο να είναι γεωγραφικό, αλλά περισσότερο «ποιος 
μπορεί να κάνει τη δουλειά». 

Από την Εύβοια  

Οι πρόσφατες πυρκαγιές, για παράδειγμα, στη βόρεια Εύβοια δίνουν μία παραπάνω πιθανότητα στον νομό να αποκτήσει κάποιον υφυπουργό. Αμέσως μετά θα πόνταρα στην Αχαΐα και στη Λάρισα, καθώς πρόκειται για δύο νομούς με τεράστιο πληθυσμό και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.  

«Μη σιμώνεις» 

Το παρακάτω περιστατικό μοιάζει με μη πολιτικό σχόλιο, αλλά είναι βαθιά πολιτικό, καθώς βοηθά να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη χώρα με το μείζον θέμα της πανδημίας. Φίλος, λοιπόν, με ενημέρωσε πως σε καφενείο της Κρήτης –δεν έχει σημασία σε ποιο νομό– έλαβε χώρα το παρακάτω περιστατικό: Θαμώνας μπήκε μέσα στο καφενείο και παρήγγειλε έναν καφέ. Οταν πήγε να του τον σερβίρει ο μαγαζάτορας, του είπε: «Μανώλη, μη σιμώνεις. Θα τον πάρω μόνος μου». Οταν ο Μανώλης τον ρώτησε γιατί να μη σιμώσει, του απάντησε πολύ χαλαρά: «Γιατί έχω… κορωνοϊό», αφήνοντας εμβρόντητους τους υπόλοιπους θαμώνες. Αυτά για να μην έχουμε αμφιβολία ως προς το πόσο… προσεκτικοί είναι πολλοί συμπολίτες μας στο ζήτημα της πανδημίας.  

Προπομπός 

Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Κώστας Μπογδάνος δεν έχασε ευκαιρία να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την πιθανότητα έλευσης προσφύγων στη χώρα μας. «Δεν χωράει ούτε ένας», είπε ο βουλευτής, μιλώντας με πολύ σκληρό τρόπο και για τις δηλώσεις Σασόλι: «Ο ανθρωπισμός με ξένα κόλλυβα τελείωσε και απευθύνομαι και στον κ. Σασόλι, για παράδειγμα, τον αξιότιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να κάνει δεκτούς πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Εφόσον αναφέρεται σε μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες διερμηνείς ή συνεργάτες της Ε.Ε., έχει καλώς, αλλιώς θα μου επιτραπεί η έκφραση –και συγγνώμη– να τους πάρει σπίτι του», είπε. Για να μην έχετε πάντως αμφιβολία, ο Μπογδάνος πάντα –ή σχεδόν πάντα– όταν μιλάει για τέτοια θέματα λειτουργεί ως προπομπός κεντρικών απόψεων του Μαξίμου. Το έχω παρατηρήσει επανειλημμένως και ως εκ τούτου συμπεραίνω πως αυτή τη φορά το Μαξίμου δεν θέλει καν να σκέφτεται για Αφγανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στη φωτιά  

Την πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, αυτή των πυρκαγιών και μάλιστα «ντάλα» –όπως λένε οι φίλοι μας οι Τούρκοι– καλοκαίρι, τρεις υπουργοί έδωσαν το «παρών» σε ουκ ολίγες εκπομπές στηρίζοντάς την επικοινωνιακά. Αναφέρομαι στον Στέλιο Πέτσα, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κώστα Σκρέκα (φωτ.) που δεν κρύφτηκαν και ανέλυσαν στη μικρή οθόνη τα επόμενα βήματα των υπουργείων τους για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων. Και αυτό βεβαίως εκτιμήθηκε δεόντως από «πάνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή