Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρέμματα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρέμματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρέμματα-1Αυτό που προσπάθησε να κάνει χθες ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη το είχε κάνει ήδη ο Μητσοτάκης στον εαυτό του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να κρεμάσει στον πρωθυπουργό όλο το βάρος της ευθύνης για τις πυρκαγιές.

Το βάρος όμως το είχε από την πρώτη στιγμή αναδεχθεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος για να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη και απολογούμενος επί δύο ώρες στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Ακόμη και η πρωτοβουλία για τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή ανήκε στον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός σχεδόν εξήγησε το σκεπτικό της προσωπικής εφόδου στο κάδρο των ευθυνών. Είπε ότι, αυτονοήτως, η ευθύνη θα κατέληγε –ούτως ή άλλως– στον ίδιο. Εκείνο που δεν είπε είναι ότι έχει διδαχθεί από τη μάταιη προσπάθεια του προκατόχου του να προφυλάξει εαυτόν από το Μάτι.

Μάταιη ήταν και η προσπάθεια να κρατηθεί ο βαρύς ίσκιος του Ματιού μόνο σε επίπεδο παρασιωπητικών υπαινιγμών κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης. Η σύγκριση –τα καμένα μας, τα καμένα σας– αποδείχθηκε αναπόφευκτη. Και αντιφατική προς την πολλαπλώς ενδιαφέρουσα δήλωση του Μητσοτάκη ότι «δεν μετριέμαι με σας».

Με αυτή, ο πρωθυπουργός έμοιαζε να απαντά στη μόνιμη επωδό καλόπιστων επικριτών του, ότι από την παρούσα κυβέρνηση προσδοκούν πολύ περισσότερα από το να είναι απλώς καλύτερη της προηγούμενης.

Σε ένα περιβάλλον όπου η μείζων αντιπολίτευση διασπείρει τη θεωρία ότι η κυβέρνηση είχε εμπρηστικό δόλο «μη κατάσβεσης»· όπου η ελάσσων αντιπολίτευση ανησυχεί για τις τοξικές έλικες των ανεμογεννητριών και τα drones των πολυεθνικών που σπέρνουν υβριδικά δενδρύλλια στα καμένα δάση· σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση χρειάζεται να είναι όντως πολύ καλύτερη από απλώς καλύτερη των πολιτικών ανταγωνιστών της.

Ομως, κάθε πολιτική επιλογή δεν μπορεί παρά να καταλήγει διαζευκτική. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, προτού εκστομίσει το «δεν μετριέμαι», είχε ζυγίσει ονομαστικά τους δικούς του υπουργούς Επικρατείας σε σύγκριση με τους υπουργούς Επικρατείας του Τσίπρα. Ο ίδιος στάθμισε μετά τα στρέμματα του φετινού καλοκαιριού σε σχέση με τα φέρετρα του 2018.

Ο αντίπαλός του δεν μπορεί να είναι ένα υψιπετές ιδανικό – ένα αόρατο πρότυπο απέναντι στο οποίο θα βαθμολογεί τον εαυτό του. Ο αντίπαλος που συνδιαμορφώνει και το πάντοτε κυμαινόμενο μέτρο των κυβερνητικών επιδόσεων είναι αυτός εδώ: ο Τσίπρας.

Η κοινοβουλευτική σταχτομαχία επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ξέραμε. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερό του βαρίδι: σε αυτή την πολιτική γεωγραφία, του είναι αρκετό να είναι απλώς καλύτερος του αντιπάλου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή