Νύχτες ιταλικού σινεμά στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ηγουμενίτσας

Νύχτες ιταλικού σινεμά στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ηγουμενίτσας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάχυση της σύγχρονης ιταλικής κουλτούρας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια χάρη σε εμπνευσμένες πρωτοβουλίες της ιταλικής πρεσβείας, του ιταλικού ινστιτούτου αλλά και ανεξάρτητων φορέων που προάγουν την ελληνοϊταλική φιλία. Από χθες ξεκίνησαν προβολές σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ηγουμενίτσας, με οργάνωση του Myth Εuromed (που προκαλεί δράσεις και δίκτυα ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους) και του εμπνευσμένου Αλμπέρτο Κοτρόνα, ο οποίος πασχίζει για μια διαρκή ελληνοϊταλική επικοινωνία σε κάθε επίπεδο. Είναι το Cinepelagos, όπως ονομάστηκε αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου, σε μια πόλη που αναπτύσσεται ολοένα περισσότερο ως μία από τις πύλες της χώρας προς τη Δύση. 

Νύχτες ιταλικού σινεμά στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ηγουμενίτσας-1
Ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» των αδελφών Ταβιάνι προβάλλεται σήμερα.

Οι προβολές εγκαινιάσθηκαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου με μια επιλογή από ιταλικές ταινίες των πρόσφατων ετών, καθώς πρόθεση ήταν εξαρχής το πρόγραμμα του Cinepelagos να επικεντρώνεται στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο για «να αναδείξει τις δυνάμεις μιας ποικιλόμορφης επίκαιρης κινηματογραφίας, ανάμεσα στο μυθολογικό παρελθόν και το ελπιδοφόρο μέλλον. Η πρωτοβουλία προσδοκά να κάνει το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει διαφορετικές εκφάνσεις της ιταλικής κινηματογραφικής παραγωγής, λαμβάνοντας έτσι μια πλήρη εικόνα της σύγχρονης ιταλικής δημιουργικότητας».

Νύχτες ιταλικού σινεμά στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ηγουμενίτσας-2
Σκηνή από το «Ζήτω η ελευθερία» του Ρομπέρτο Αντό.

Οι ταινίες είναι παραγωγής 2013-2018. Οπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, «με έναυσμα την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, επιλέχθηκαν ταινίες με κοινό παρονομαστή την απελευθέρωση, από διαφορετικές οπτικές γωνίες: από τη στέρησή της (λόγω πανδημίας στο “Θαυμάσιος Βοκάκιος” (προβάλλεται σήμερα), εξαιτίας της μαφίας στις “Σκοτεινές ψυχές” (προβλήθηκε χθες), λόγω κοινωνικής παρακμής στο “Dogman”, στην πολιτική ζωή (“Ζήτω η ελευθερία”), όσο και σε μία φανταστική καθημερινότητα (“Με λένε Τζιγκ”). Κριτήριο επιλογής ένα νοερό αφιέρωμα, καθώς και ένας στοχασμός ως προς εκείνα τα ιδεώδη που οδήγησαν την Ελλάδα στο να γίνει η πρώτη ελεύθερη χώρα της νεότερης Ευρώπης. Η ελευθερία αποτελεί πάντα επιθυμία, καθώς και πηγή δημιουργικότητας που ενώνει για ακόμη μια φορά την Ιταλία και την Ελλάδα, πέρα από τον χρόνο και τον χώρο».

Νύχτες ιταλικού σινεμά στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ηγουμενίτσας-3
«Με λένε Τζιγκ», του Γκαμπριέλε Μαϊνέτι.

Είναι πάντα εντυπωσιακή η θετική στάση του ελληνικού κοινού απέναντι στον ιταλικό πολιτισμό. Η Ιταλία είναι η ιστορική πύλη προς τη Δύση. Και η Ηγουμενίτσα έχει μάθει να ζει με την Ιταλία δίπλα. Είναι και μια ευκαιρία να μπει νεαρόκοσμος στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και να νιώσει τη συμβίωση παρόντος και Ιστορίας, σε έναν συνδυασμό που πάντα γοητεύει. Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] και στο www.myth-eyromed.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή