Θεωρείο (29/08/21)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «σκληρή» τριάδα 

Υπάρχει μια τριάδα βουλευτών της Ν.Δ. που ανήκει στη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Αναφέρομαι στους Δημήτρη Μαρκόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Κώστα Καραγκούνη, τους οποίους συνδέει –εκτός από την κοινή πολιτική κατεύθυνση– και στενή φιλία. Κάτι μου λέει πως από αυτή την τριάδα κάποιος θα μπει στην επόμενη κυβέρνηση. Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθώ. 

Δεξαμενή  

Και επειδή θεωρείται πολύ πιθανό το επόμενο κυβερνητικό σχήμα να έχει μεγαλύτερο άρωμα από την Κ.Ο., θα σας πω τη δεξαμενή από την οποία θα «ψαρέψει» στελέχη και πιθανούς νέους υφυπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλην των τριών προαναφερθέντων: Ελενα Ράπτη, Μάξιμος Σενετάκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Μπουκώρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης είναι μια δεξαμενή που θα μπορούσε να υπάρξει σε διάφορες θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα.  

Από Εύβοια και Εβρο 

Δύο ειδικές περιπτώσεις είναι η Εύβοια και ο Εβρος. Σας το είχα γράψει και τις προάλλες και από ό,τι μαθαίνω εξακολουθεί να είναι ισχυρό σενάριο η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτή Ευβοίας, με επικρατέστερο πρόσωπο τον Σίμο Κεδίκογλου. Την ίδια ώρα, αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τον Σταύρο Κελέτση, που εκλέγεται στον Εβρο, σε μια περιοχή εθνικά ευαίσθητη. 

Μολύβια κάτω 

Κατά τα λοιπά, άνθρωποι που γνωρίζουν τι γίνεται στην κυβέρνηση μου λένε πως η γνωστή επωδός πως «έχουν κατέβει τα μολύβια» έχει αυτή την περίοδο απόλυτη εφαρμογή, καθώς όλοι οι υπουργοί περιμένουν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια του ανασχηματισμού και κανείς δεν δουλεύει. Και μόνο αυτό θεωρώ πως είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος οι αλλαγές να γίνουν το συντομότερο δυνατό. 

Πακέτο

Οσον αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα κάνω μια υπόθεση: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς ή θα παραμείνουν και οι δύο ή θα ανασχηματιστούν και οι δύο. Ο λόγος είναι απλός: η αποχώρηση του ενός και η παραμονή του άλλου θα φωτογραφίζουν ευθύνες μονομερώς, κάτι που αν μη τι άλλο είναι άδικο, παρότι ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε καμία –τυπικά– αρμοδιότητα για την πυρόσβεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έδεσε» την Κεραμέως 

Οχι ότι ήταν στους πρώτους υποψήφιους υπουργούς προς αποχώρηση, αλλά η πολύ σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Νίκης Κεραμέως την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, νομίζω πως κλείδωσε και την παραμονή της στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό μου επεσήμανε στέλεχος της κυβέρνησης, που ξέρει καλά πώς σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εκπλήξεις 

Για να κλείσω πάντως με το θέμα του ανασχηματισμού, καλά πληροφορημένη πηγή μου έλεγε «περίμενε μία δύο σημαντικές εκπλήξεις στον ανασχηματισμό». Τώρα τι εννοούσε θα… φανεί. 

Πηγαδάκια στο Μουσείο 

Στην ομιλία του Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Μουσείο της Ακροπόλεως πήγε όλος ο καλός ο κόσμος. Οπως γίνεται σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, το ενδιαφέρον βρίσκεται στις συζητήσεις στα διάφορα πηγαδάκια που σχηματίζονται. Σε ένα από αυτά, όπως μαθαίνω, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης έλεγε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα πως όταν ρωτήθηκε η γερμανική αποστολή πυροσβεστών που είχε έρθει στην Ελλάδα σε τι ξενοδοχείο θέλει να φιλοξενηθεί, η απάντηση ξάφνιασε: «Ξενοδοχείο;», ρώτησαν απορημένοι οι Γερμανοί και συμπλήρωσαν: «Η δουλειά μας είναι να κοιμόμαστε στο δάσος», καθώς είχαν φέρει όλα όσα χρειάζονταν ώστε να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο. 

Ανησυχία Δημόπουλου 

Κατά τα λοιπά, στα πηγαδάκια κυριάρχησαν τα θέματα της πανδημίας και του Αφγανιστάν. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος εξέφραζε την απαισιοδοξία του, λέγοντας στους παρευρισκομένους πως τα κρούσματα θα ανέβουν και άλλο το επόμενο διάστημα και η πανδημία θα μας πιέσει εκ νέου για τα καλά. 

Ο Μητσοτάκης κάνει αντιπολίτευση 

Μου το σχολίασε πολύπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος και το βρήκα ευφυές. Μου είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν κάνει απλά ανοίγματα σε άλλους χώρους –βλ. ΠΑΣΟΚ– αλλά και σε άλλους θεσμούς, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση. Μου το είπε αυτό καθώς στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβέρνησής του, αλλά ταυτόχρονα έκανε και κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις που κατέκαψαν πάνω από 1 εκατ. στρέμματα γης. 

Χλιαρό χειροκρότημα 

Η ομιλία πάντως του πρωθυπουργού στη Βουλή ενθουσίασε τους βουλευτές που ήταν παρόντες –60 στο σύνολο–, που σχολίαζαν πως ο Κυριάκος κέρδισε κατά κράτος τον Τσίπρα. Αν κρίνω όμως από τα χειροκροτήματα, ένα σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας δεν ξετρέλανε την Κ.Ο. Οταν ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο επιτελικό κράτος υπήρξε από κάτω χλιαρό χειροκρότημα, για το οποίο υπάρχει εξήγηση: παραδοσιακά οι βουλευτές βλέπουν με διστακτικότητα τους τεχνοκράτες που προσωποποιούν το επιτελικό μοντέλο.

Μαζί διακοπές 

Μου το μετέφερε φίλος από την Πρέβεζα. Στον όμορφο νομό της Ηπείρου έκαναν διακοπές ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και ο ντόπιος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο πρώτοι εθεάθησαν μαζί να τρώνε, σε αντίθεση με τον Τσακαλώτο που προτίμησε το ατομικό του πρόγραμμα, καθώς – τουλάχιστον δημόσια– δεν συναντήθηκε με τους συντρόφους του. 

Κερδισμένη

Δεν είναι λίγοι οι εξωτερικοί παρατηρητές που λένε πως η μόνη κερδισμένη σε πολιτικό επίπεδο από τις πυρκαγιές είναι η Φώφη Γεννηματά. Η εξήγηση που δίνουν είναι πως η Γεννηματά κράτησε μια αξιοπρεπή στάση και δεδομένου ότι οι φωτιές δεν είναι ευνοϊκό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί το ΚΙΝΑΛ να «τσιμπήσει» και πολιτικά.

Quiz

Ποιος δήμαρχος… αυτοπροτείνεται στους συνομιλητές του για τη θέση του Νίκου Χαρδαλιά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή