Φάση ανασφάλειας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή η χώρα έχει μιαν έμφυτη ροπή να βυθίζεται μονίμως σε έναν εμφύλιο σπαραγμό. Το διαπίστωσαν όσοι παρακολούθησαν την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη για τις πυρκαγιές που ερήμωσαν τα δάση μας.

Παρέλκει ο σχολιασμός των διαδραματισθέντων στο Κοινοβούλιο, που ούτως ή άλλως ελάχιστοι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση, αφού η συζήτηση άρχισε στις 11 το πρωί, όταν οι ενεργοί πολίτες εργάζονται.

Ούτως ή άλλως, όπως κατά συνθήκη πάντοτε συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ηγέτες μας κυρίως απευθύνονται στους οπαδούς, που έχουν φορέσει ήδη την κομματική φανέλα και οδεύουν προς τη μάχη, με γέρας την εξουσία.

Αυτή η χώρα όμως διακατέχεται και από ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας, αν και στη διάρκεια δεκαετιών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ηγέτες της προνόησαν να την ενσωματώσουν σε ισχυρότατους μηχανισμούς σταθερότητος του δυτικού συστήματος.

Η ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ μετά την κομμουνιστική ανταρσία και τον οικτρό ανταρτοπόλεμο ήταν η ύψιστη εγγύηση ασφαλείας. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα στα βόρεια σύνορά μας λειτούργησε ευεργετικά, ασχέτως όσων ισχυρίζονταν οι φιλειρηνιστές και οι διάφορες αποχρώσεις της Αριστεράς.

Σήμερα όλες οι χώρες με τις οποίες γειτονεύει η Ελλάς είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά το αίσθημα ασφαλείας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, καθώς αρχέγονες διεκδικήσεις προβάλλουν κάθε τόσο, με ένταση διαφορετική βεβαίως – πέραν εκείνων των παγίων, που εκπορεύονται από την Αγκυρα. Από την άλλη πλευρά, η ένταξή μας στην ΕΟΚ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια στο ευρώ δημιούργησε ψευδαίσθηση οικονομικής ισχύος και αενάου πορείας προς την ευημερία, έως ότου η χώρα χρεοκόπησε και ακόμη να συνέλθει. Πέραν τούτου εθεωρήθη ότι το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. κατοχυρώνει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, που δεν ανήκει όμως στην Ενωση, ούτε επιθυμεί να ενσωματωθεί σε αυτήν. Και επειδή θεωρητικώς τα σύνορα της χώρας μας συμπίπτουν με της Ενώσεως, ανέμεναν οι εκάστοτε ηγέτες μας ότι εταίροι μας θα σπεύσουν να τα υπερασπισθούν.

Δεν αντελήφθη η πολιτική τάξη των Αθηνών ότι όταν μια χώρα μικρά εντάσσεται σε ένα πολυεθνές σύστημα, έχει ασφαλώς οφέλη –τόσο σημαντικά όσο μπορεί να αφομοιώσει–, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση κατισχύει το ευρύτερο συμφέρον του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε., κατά περίπτωση.

Τα προαναφερθέντα πιστοποιούν ότι η Ελλάς ως κρατική οντότητα δεν ενηλικιώθηκε ποτέ. Και ωσάν να μην αρκούσε αυτό το σύστημα σταθερότητος –ΝΑΤΟ και Ε.Ε.–, διέρχεται φάση εσωστρέφειας και εμφανίζει ενδείξεις αποδιοργανώσεως, που είναι λογικό ενίοτε να συμβαίνει. Μόνον που ο αντίκτυπος αυτών των φαινομένων είναι ισχυρότερος εδώ από ό,τι στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κοινωνία έχει εισέλθει σε φάση μεγάλης ανασφάλειας.

Οσο για την εμφυλιακή ρητορική των ηγετών μας, αυτό γνωρίζουν ως τρόπο επικοινωνίας με τους οπαδούς τους και αυτό κάνουν. Και για να μην πλανώμεθα, αυτός ο τρόπος επαφής λειτούργησε αποτελεσματικά για την κατάκτηση της εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή