90 χρόνια πριν… 28-08-1931

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΚΟΣΤΟ: Το εικοστόν επαναστατικόν κίνημα εντός χρονικής περιόδου εννέα ετών έλαβεν χώρα εις την Πορτογαλίαν προ ολίγων ημερών. Αλλά δεν διήρκεσε παρά μόνον δέκα ώρας και αι απώλειαι ήσαν δέκα νεκροί. […] και το τελευταίον κίνημα είχε τον κλασικόν χαρακτήρα όλων των τοιούτου είδους επιχειρήσεων. Δύο συντάγματα εκήρυξαν την επανάστασιν εις τους στρατώνας των και εξεστράτευσαν διά να καταλάβουν τα δημόσια κτίρια της Λισαβώνος [φωτ.].
 
ΣΥΝΤΑΓΗ: Τώρα, ιδέτε την διαφοράν. Εφημερίς, άρθρον, θέατρον, επιθεώρησις, ηθοποιός, συγγραφεύς, διά να έχουν επιτυχίαν, διά να έχουν κυκλοφορίαν, διά να έχουν εισπράξεις, χρήματα και χειροκροτήματα πρέπει να υβρίζουν τον κ. Ελευθέριον Βενιζέλον. Είνε η μόνη μέθοδος παραδεδεγμένη, η μόνη γνωστή συνταγή [Γ. Βλάχος].
 
ΕΚΔΡΟΜΗ: Το πλοίον τούτο έφερε εις το Λονδίνον 350 μπολσεβίκους εργάτας, διά να διέλθουν 4 ημέρας των διακοπών τους. Οι άνθρωποι αυτοί επέτυχον να εκδράμουν εις το εξωτερικόν, επειδή υπήρξαν συνετοί, όπως συνετόν είνε κατά τους Ρώσσους και το «Πενταετές σχέδιον» και εις ανταμοιβήν της εργασίας και της αφοσιώσεώς των. Τα έξοδα τα επλήρωσαν οι ίδιοι, συμμετέχοντες εις ένα έρανον οργανωθέντα από την ρωσσικήν βιομηχανίαν υπέρ των εργατών. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή