Νιρβάνα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο θυμός να γίνει μόδα; Ενα είδος βιομηχανίας μηνύσεων και αγωγών; Ή, από την άλλη, έχει όρια η ευαισθησία; Ας πούμε, ένα νοητό όριο πέρα απ’ το οποίο να χάνει το νόημά της;

Μακάρι να μπορούσαν να απαντηθούν εύκολα αυτά τα ερωτήματα. Αλλά δεν είναι τόσο απλά, ειδικά σήμερα που η πληροφορία, μαζί με τον θόρυβο που τη συνοδεύει σαν παρασιτικός οργανισμός, μας αποσυντονίζει αντί να μας «φέρνει την πληρότητα» (η ετυμολογία της λέξης «πληροφορία»).

Ο τριαντάρης καλλιτέχνης Σπένσερ Ελντεν αποφάσισε να ζητήσει 150.000 δολάρια ως αποζημίωση από τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος Nirvana, από το ίδρυμα που διαχειρίζεται την κληρονομιά του αυτόχειρα Κερτ Κομπέιν, από τον φωτογράφο Κερκ Γουέντλ και από τις δισκογραφικές εταιρείες που κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Nevermind» (1991).

Ο Ελντεν είναι το τεσσάρων μηνών γυμνό βρέφος που διακρίνεται να κολυμπάει σε μια πισίνα, στο εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ των Νιρβάνα, που καθόρισε τη λεγόμενη Γενιά «Χ» της δεκαετίας του ’90.

Οι γονείς του Ελντεν έλαβαν –τότε– 200 δολάρια ως αμοιβή. Ο ίδιος έχει αναπαραστήσει, μεγαλύτερος πια, τη φωτογράφιση (με μαγιό) κάμποσες φορές και, όπως έχει παραδεχθεί, η όλη υπόθεση «του άνοιξε πόρτες».

⇒ Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνοντας ως εξώφυλλο των Nirvana

Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, άλλαξε γνώμη. Οπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, ο Ελντεν ετοίμαζε ένα καλλιτεχνικό σόου στο οποίο ήλπιζε να συμμετάσχουν και οι Νιρβάνα.

Πλην όμως, οι τελευταίοι τον αγνόησαν. Ο Ελντεν έγινε «μπαλάκι» μεταξύ μάνατζερ και δικηγόρων. Και αναρωτήθηκε: αν το εξώφυλλό τους δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί είμαι ακόμα εκεί;

Οπότε, τον λόγο πήραν οι δικηγόροι του, οι οποίοι αναφέρουν τώρα πως ο Ελντεν συμβουλεύεται ψυχοθεραπευτή «εξαιτίας του τραύματος που του έχει προκαλέσει εκείνο το εξώφυλλο», βασικά όμως κατηγορούν τους Νιρβάνα και τους άλλους για παιδική πορνογραφία. Στα τριάντα του, ο Ελντεν αισθάνεται άβολα που όλη η υφήλιος έχει δει το (τεσσάρων μηνών) πέος του. Το ερώτημα αν ο Ελντεν θα προχωρούσε και πάλι στις μηνύσεις αν οι Νιρβάνα ήταν πιο ευγενικοί μαζί του πριν από μερικούς μήνες, παραμένει αναπάντητο. Πιθανώς, «ο τύπος που ήταν το μωρό στο εξώφυλλο» να τους είχε ζαλίσει. Ισως ακόμα «πλήρωναν» για εκείνο το μωρό τριάντα χρόνια πριν και είπαν «ώς εδώ». Τώρα πάντως καλούνται να πληρώσουν χωρίς εισαγωγικά.

Ο Ελντεν θα μπορούσε να έχει μηνύσει και τους γονείς του για την επιλογή που έκαναν το 1991. Θα μπορούσε να μηνύσει και το ίδιο το 1991 για την ελευθεριότητά του ως εποχή.

Η όλη υπόθεση προκαλεί από αμηχανία μέχρι γέλια. Κι ωστόσο, το ζήτημα της παιδικής πορνογραφίας δεν μπορεί ποτέ να προκαλεί αμηχανία και γέλια. Αλλά αυτό είναι το πνεύμα της δικής μας εποχής. Ενα πνεύμα σύγχυσης, τοξικότητας και έντασης. Σίγουρα πάντως όχι νιρβάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή