Εχουν δίκιο οι Πελοποννήσιοι να γκρινιάζουν στο σποτ για την τουριστική προώθηση της περιφέρειάς τους. Το χιουμοριστικό φιλμάκι «Peloponnese. Greece beyond the obvious» (Πελοπόννησος. Η Ελλάδα πέρα από τα προφανή) ξεκινάει με κάποιους ξένους να απαντούν στο ερώτημα «ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας ακούγοντας τις λέξεις διακοπές, Ελλάδα;». Ολοι απαντούν «the islands», τα νησιά.
Μια εξήγηση για τη δημοφιλία των νησιών δίνει στο σποτ ένας… καφετζής. «Κάνουν όλοι search για islands και βγαίνουν πρώτα στις μηχανές αναζήτησης». Γι’ αυτό σύμφωνα με την καμπάνια, «Εχει κι η Πελοπόννησος καταγάλανα νερά, φανταστικό φαγητό, σημεία με ιστορία και απίστευτη ενέργεια. Και δεν θα μπεις και σε πλοίο! Μόλις δεις τις απίστευτες ομορφιές που κρύβει η Πελοπόννησος θα ξεκινήσεις τα σερτς στις μηχανές αναζήτησης και στα GPS: ΠΕ-ΛΟ-ΠΟ-ΝΙΙΙΙΙΖ».
Η χερσόνησος, που ο Ισθμός της Κορίνθου έκανε νησί, είναι ανείπωτου κάλλους. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ολη η χώρα έχει φυσική ομορφιά, αλλά επίσης όλη η χώρα έχει και τεχνητή ασχήμια. Το δομημένο της περιβάλλον. Μπετό της δεκαετίας του εβδομήντα· αντιαισθητικές βεράντες με πράσινες ξεθωριασμένες τέντες· επιγραφές νέον «σουβλατζίδικο ο Μπάμπης»· μουντζούρες στους τοίχους, που κάποιοι λένε ότι είναι υπογραφές καλλιτεχνών· αφίσες, πανό, σημαίες ατάκτως ερριμμένα. Δεν είναι μέρη αυτά να κάνει κάποιος διακοπές, όσο κι αν αξίζει το φυσικό τοπίο· εδώ που τα λέμε, και ο Γάγγης, από μόνος του πανέμορφος είναι. Επομένως, ένας μοντέρνος Σαίξπηρ θα έλεγε ότι «το σφάλμα, αγαπητέ Βρούτε, δεν βρίσκεται στα άστρα, ούτε στις μηχανές αναζήτησης αλλά μέσα στις πόλεις μας».
Από την άσχημη δόμηση ξέφυγαν λίγα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας συν οι οικισμοί των νησιών. Γι’ αυτό οι ξένοι απαντούν «the islands of course». Ομως τίποτε καλό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Η ομορφιά του παραδοσιακού χωριού της Αμοργού κινδυνεύει να συνθλιβεί στη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους. Οπως διαβάζουμε «Παράθυρο για την ανέγερση πολυώροφων κτισμάτων στην Αμοργό και σε νησιά του Αιγαίου, παρά το ειδικό προστατευτικό καθεστώς που εκεί ισχύει, αφήνουν γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του υπουργείου Ναυτιλίας» («Καθημερινή» 25.8.2021).
Στην υπόθεση ευτυχώς παρενέβη και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούν να εμποδίσουν τη ζημιά και πιθανώς να τα καταφέρουν. Αλλά το συγκεντρωτικό μας κράτος (που όλα τα ξέρει –ακόμη και τι χρειάζεται η Αμοργός– όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει) εκτός από το… ΚΕΣΥΠΟΘΑ, έχει και το υπουργείο Ναυτιλίας να χαράσσει οικιστική πολιτική;