Θα σοβαρευτούμε επιτέλους;

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου Ηρακλείου δεν έπεφτε καρφίτσα. Αρκετοί επιβάτες, κυρίως Βαλκάνιοι και Ανατολικοευρωπαίοι, κυκλοφορούσαν με τις μάσκες στο πιγούνι. Αλλοι κάθονταν στο πάτωμα ή είχαν κάνει σκαμπό τις αποσκευές τους, αφού στις μισές θέσεις απαγορεύεται να καθίσει κανείς για την τήρηση των αποστάσεων. Το lounge δεν λειτουργούσε «λόγω κορωνοϊού». Στην πύλη ουδείς μας ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ. Μπήκαμε στο αεροπλάνο, στριμωχτήκαμε στις θέσεις μας και το μπράτσο μας ακουμπούσε το μπράτσο των διπλανών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατέβασαν τις μάσκες τους για να φάνε το μπισκοτάκι που μας κέρασαν. Προσγειωθήκαμε στην Αθήνα, αποβιβαστήκαμε «μπουλουκηδόν» και στοιβαχτήκαμε στο λεωφορείο για να φτάσουμε στο κεντρικό κτίριο. Το καλοκαίρι κύλησε με μέτρα δημόσιας υγείας που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν. Τα νέα μέτρα επίσης δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Επιπλέον, είναι ημίμετρα. Και η φωτιά της πανδημίας φουντώνει επικίνδυνα. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί. 30 Αυγούστου 2020, χωρίς εμβόλιο: 157 κρούσματα, 35 διασωληνωμένοι, 2 θάνατοι. 30 Αυγούστου 2021, με εμβόλιο: 2.343 κρούσματα, 338 διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι.

Ενας «σκληρός πυρήνας» υγειονομικών αντιστέκεται σθεναρά στο εμβόλιο (στην πρόσφατη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα, εκτός από λάβαρα και εικόνες αγίων είδαμε και πανό εργαζομένων στο ΕΚΑΒ). Το 35% των λιμενικών και το 32% των αστυνομικών (οι οποίοι ελέγχουν την τήρηση των μέτρων) παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στην Πυροσβεστική το ποσοστό είναι 43%. Για τους εργαζομένους στην εστίαση και στον τουρισμό στην κυβέρνηση γίνονται αενάως συζητήσεις περί υποχρεωτικότητας, ενώ το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Στην εκκίνηση, όχι στο φίνις. Για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους επίσης. Και όλα αυτά την ώρα που το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται ξανά σύμμαχος του ιού.

Στο Ισραήλ η χορήγηση της τρίτης δόσης προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Εχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες. Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ανάμεσα στους εμβολιασμένους στη χώρα αποδεικνύει ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια δεν ισχύει επ’ άπειρον και ότι η τρίτη δόση είναι ισχυρό όπλο απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική μετάλλαξη όπως η «Δέλτα»: αποτρέπει τον θάνατο και τη σοβαρή νόσηση. Κι εμείς ακόμα συζητάμε αν το γκαρσόνι που τον χειμώνα θα σερβίρει μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους εστίασης πρέπει να έχει εμβολιαστεί ή όχι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή