Περί ανασχηματισμού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαι από αυτούς που τρέμουν και μόνον στη σκέψη τι θα είχε συμβεί αν με την πανδημία και τις πρόσφατες φωτιές η χώρα είχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται η σημερινή κυβέρνηση από τις σοβαρές ευθύνες που της καταλογίζονται, κυρίως στο μέτωπο των πυρκαγιών (αλλά και για τις παλινωδίες στο ζήτημα των αρνητών του εμβολιασμού).

Ναι, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα στις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου (κάηκαν, ωστόσο, πολλά, πάρα πολλά ζώα…) μολονότι τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλαπλά και οι φωτιές έκαιγαν πολλές ημέρες. Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο όμως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βόρεια Εύβοια, δεν μπορεί κανένας να πει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά. Η καταστροφή, ειδικά στην Εύβοια, είναι τεράστια.

Ηρθε λοιπόν ένας μερικός ανασχηματισμός, ο οποίος όμως έκανε πολλούς από όσους έχουν στηρίξει, και συνεχίζουν να στηρίζουν, το έργο αυτής της κυβέρνησης, να παγώσουν.

Η παγωμάρα αυτή είχε επέλθει πριν από το φιάσκο Αποστολάκη. Κυρίως είχε να κάνει με την επιλογή του κ. Θάνου Πλεύρη για το υπουργείο Υγείας. Ως γνωστόν, το ιδεολογικό προφίλ του κ. Πλεύρη έχει ένα έντονα ακροδεξιό πρόσημο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του κεντρώου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκαλεί ανησυχία σε μεγάλο τμήμα των κεντρώων (και κεντροαριστερών) ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Βεβαίως, η απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη ήταν διαφαινόμενη (στην αγοραία πολιτική γλώσσα, κάποιος έπρεπε να «πληρώσει» για τις φωτιές) και φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, αντιλαμβανόμενοι τις αντιδράσεις του κεντρώου κομματιού, προσπάθησαν να το «ισοφαρίσουν» με την (υπερκομματική) επιλογή Αποστολάκη.

Δεν τους βγήκε: Μετά τη λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω. Οπότε, αυτό που μένει ως αντίλαλος από τον ανασχηματισμό είναι η ακροδεξιά αύρα του κ. Πλεύρη.

Η λογική και το δίκαιο υπαγορεύουν «να περιμένουμε να δούμε». Να δούμε πώς θα κινηθεί ο νέος υπουργός Υγείας στο ζήτημα, π.χ., των ΑΜΕΑ (δεν θα ήθελα να θυμίσω ποια είναι η πάγια στάση των ακροδεξιών πολιτικών διαχρονικά και διεθνώς σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρίες.) Ενα απλό παράδειγμα: Επί υπουργίας Κικίλια είχε συμφωνηθεί το Σισμανόγλειο να παραχωρήσει όλη την πτέρυγα Μπόμπολα (που είναι τώρα κενή) αποκλειστικά ως νοσοκομείο αναφοράς για αυτιστικά άτομα στην Αττική. Θα προχωρήσει το πλάνο αυτό;

Η επιλογή Πλεύρη ίσως να αποδειχθεί σωστή κίνηση απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει έναν έντονα ακροδεξιό χρωματισμό. Ισως αυτό να είχαν κατά νου στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Για να δούμε.

Αυτό πάντως που είναι θετικό είναι ότι υπό τον κ. Πλεύρη υπάρχουν δύο, κατά γενική ομολογία, άξια πρόσωπα: η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για τις υπηρεσίες υγείας Ασημίνα Γκάγκα και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη. Συνεπώς, τελούμε εν αναμονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή