Θεωρείο (01/09/21)

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιδαριώδης αντίφαση

Δεν πάνε πολλές μέρες –ήταν μόλις 25 Αυγούστου– που ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από το πλέον επίσημο βήμα, της Βουλής, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την Πολιτική Προστασία. Η προτροπή του προς τον πρωθυπουργό ήταν «να κάνουμε διάλογο» για το πρόσωπο που θα αναλάβει την Πολιτική Προστασία και «όχι η κάθε κυβέρνηση να βάζει τον δικό της». Ο Μητσοτάκης έκανε πράξη την παραίνεση επιλέγοντας έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση της αξ. αντιπολίτευσης ήταν να μιλήσει για «αποστασία», πυρπολώντας όχι απλώς μια διακομματική επιλογή, αλλά την ίδια την παραίνεση του αρχηγού της.  

Σκληρό ροκ

Στην κυβέρνηση, πάντως, μέσα από αυτή την εξέλιξη φαίνεται να πήραν ένα μάθημα. Τα πολλά «ανοίγματα» τελείωσαν άδοξα μετά τον Αποστολάκη. «Η συναίνεση φαίνεται πως είναι μια ουτοπία, την οποία ο Τσίπρας χρησιμοποιεί μόνο σαν σύνθημα», έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού στη στήλη, προσθέτοντας πως «αφού θέλει σκληρό ροκ, θα το έχει».  

Η ειδική αποστολή

Η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη, και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, εξέπληξε πολλούς. Η στήλη σάς είχε εγκαίρως ενημερώσει πως ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας είναι από τα βασικά πρόσωπα που θα παίξουν για είσοδο στο νέο σχήμα. Αυτοί που ασκούν κριτική πάντως στην υπουργοποίηση Πλεύρη, λόγω των (πολύ) δεξιών καταβολών του, λησμονούν πως ακριβώς αυτές οι καταβολές είναι το πλεονέκτημά του. Ο Πλεύρης έχει στενή σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας, την Εκκλησία και γενικά με το καθαρόαιμο δεξιό κοινό, που αποτελεί βασικό πυρήνα των αντιεμβολιαστών, σύμφωνα με όλες τις έρευνες. Και ως εκ τούτου θεωρείται πως είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους πείσει να εμβολιαστούν. Επιπλέον, έχει εμπειρία στον χώρο, καθώς έχει ξαναπεράσει από το υπουργείο Υγείας, ως συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη.  

Οι σωματοφύλακες

Δεν μπορεί πάντως να διαφύγει την προσοχή πως για πρώτη φορά και τα τρία πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, Αδωνις, Βορίδης και Πλεύρης, είναι υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση. Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει πως ο Μητσοτάκης κοιτάζει πάντα προς το Κέντρο, αλλά φυλάει για τα καλά και τα δεξιά του νώτα.  

Η επιστροφή

Από την άλλη, κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, από τη στιγμή δε που ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν ορκίστηκε ποτέ, είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Για τη «μεγάλη επιστροφή» του η στήλη είχε γράψει σχετικό σχόλιο από τις 14 Αυγούστου με τίτλο «Come back». Και για να ευλογήσουμε λίγο ακόμα τα γένια μας, εδώ διαβάσατε πρώτη φορά και για την είσοδο στην κυβέρνηση των Κεδίκογλου, Κατσανιώτη και Παπαδόπουλου, αλλά και για το σπάσιμο του Προστασίας του Πολίτη, έστω και αν αυτό αναζητάει ακόμα υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή