Ευάγγελος Αποστολάκης: Τούβλα

Ευάγγελος Αποστολάκης: Τούβλα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευάγγελος Αποστολάκης: Τούβλα-1Θα ήταν ο μόνος διορισμός υπουργού με χαρακτήρα ευρύτερης πολιτικής χειρονομίας. Ενσαρκωτής της συνέχειας του κράτους, ο ναύαρχος προοριζόταν να συμβολίσει τη μετάβαση της Πολιτικής Προστασίας σε μια υπερκομματική φάση αμιγώς επιχειρησιακής διαχείρισης. Θα απορροφούσε έτσι και τους κραδασμούς από τις μεταπυρικές πιέσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως της κοινής γνώμης, που εμφανιζόταν να χρεώνει ευθύνες στα πρώτα γκάλοπ της σεζόν.

Ολοι αυτοί οι προσδοκώμενοι καρποί της ανάσυρσης του Ευάγγελου Αποστολάκη από την αποστρατεία ξίνισαν απότομα. Στον ναύαρχο υπερίσχυσε ο δεσμός προς τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να καταγγείλει τον πρώην εκλεκτό του για την Εθνική Αμυνα ως «εξαγορασμένο αποστάτη». Τι περίμενε όμως το Μαξίμου; Περίμενε ότι ο Τσίπρας θα αντιδρούσε ως statesman; Οτι θα έστεργε σε συναινετική στάση χωρίς να εξαντλήσει όλα τα μέσα προσωπικής πίεσης προς τον υπουργήσιμο;

Η συμβολική ματαίωση του ανασχηματισμού δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη συριζαϊκή τεχνολογία του σαμποτάζ. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε να εμπιστεύεται ένα πρόσωπο που τίμησε την πρωθυπουργική εμπιστοσύνη για κάτι περισσότερο από μία ώρα. Εξουδετερώθηκε έτσι η μόνη επιθετική έμπνευση ενός κατά τα άλλα αμυντικού ανασχηματισμού.

Αμυντικός γιατί είναι προσανατολισμένος στη διαχείριση του πολιτικού κόστους. Οι αλλαγές εστιάσθηκαν στα δύο υπουργεία των κρίσεων – το Υγείας και το Προστασίας του Πολίτη, που χειρίσθηκαν την πανδημία και τις πυρκαγιές. Το Μαξίμου έδειξε έτσι να δικαιώνει την κριτική για πολιτική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των κρίσεων και να προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά.

Αμυντικός είναι ο ανασχηματισμός και για τον επιπλέον λόγο ότι σηματοδοτεί περιχαράκωση στον χώρο της Ν.Δ. Ακόμη κι αν ο Αποστολάκης είχε δεχθεί το χαρτοφυλάκιο, δεν θα ισοφάριζε την απώλεια στο Κέντρο από την αποπομπή του Χρυσοχοΐδη. Ο ναύαρχος μπορεί να έχει υπουργική προϋπηρεσία, αλλά δεν έχει πολιτικό ακροατήριο. Ομοίως, ο ανακυκλωθείς Θεοδωρικάκος μπορεί να έχει σταδιοδρομήσει σε αλλότριες κομματικές γραφειοκρατίες, δεν υπήρξε όμως ποτέ στέλεχος με εκλογική εμβέλεια – όπως ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Το φορτίο του νέου υπουργού Υγείας δεν αντισταθμίζεται.  

Ο αμυντικός χαρακτήρας προκύπτει εξίσου και από τις αλλαγές που δεν έγιναν. Χάθηκε η ευκαιρία για επανεκκίνηση σε χαρτοφυλάκια όπου το μεταρρυθμιστικό εγκεφαλογράφημα της κυβέρνησης δείχνει ακύμαντη επιπέδωση – όπως η Δικαιοσύνη.

Το εγχείρημα επιβεβαίωσε το θεώρημα ότι οι ανασχηματισμοί μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα σχεδιάζονται για να λύσουν. Η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικό κεφάλαιο χωρίς να έχει υποστεί σοβαρό εξωτερικό κλονισμό. Μόνη της απέβαλε κομμάτια από τον πύργο με τα ξύλινα τουβλάκια. Ευτυχώς για την ίδια, έχει ακόμη απόθεμα να δαπανήσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή