Κυνηγώντας αγριογούρουνα στην Εκάλη

Κυνηγώντας αγριογούρουνα στην Εκάλη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματική είδηση: Αναστέλλεται το κυνήγι αγριογούρουνων σε Εκάλη και Διόνυσο. Δεν είναι αστείο και δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η απόφαση για οργανωμένο κυνήγι αγριογούρουνων, που είχε προγραμματισθεί αρχικά για χθες, είναι πραγματική. Η αναστολή ήρθε έπειτα από μεγάλες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων των περιοχών, που δεν συναίνεσαν με την οργανωμένη θανάτωση ανυπεράσπιστων ζώων. 

Πώς φτάσαμε να συζητάμε για κυνήγι αγριόχοιρων στην Εκάλη; Η υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού αγριογούρουνων τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλές περιοχές της χώρας. Τον περασμένο Μάιο ένα αγριογούρουνο έφτασε να περιφέρεται στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Σε προάστια όπως ο Διόνυσος και η Εκάλη τα αγριογούρουνα κινούνται στους δρόμους εντός του αστικού ιστού αναζητώντας τροφή. Ενα από τα επιχειρήματα των κατοίκων που αντέδρασαν στο κυνήγι είναι ότι τα ζώα δεν αποτελούν απειλή, δείχνουν να συνυπάρχουν αρμονικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Βεβαίως, δεν είναι λίγα τα ατυχήματα στην περιοχή με αυτοκίνητα που χτυπούν κάποιο αγριογούρουνο στη μέση του δρόμου. Επιπλέον, όσο αρμονικά και να συνυπάρχει ένα άγριο ζώο με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, παραμένει ανεξημέρωτο και πιθανόν απρόβλεπτο στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις του. 

Τα αγριογούρουνα δεν έφτασαν τώρα στις αυλές των σπιτιών στα βόρεια προάστια της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και πιο συχνά εικόνες μικρών κοπαδιών να διέρχονται από γειτονιές. Ωστόσο, οι τελευταίες πυρκαγιές φαίνεται ότι ώθησαν ακόμα περισσότερα σε αναζήτηση τροφής σε αστικές περιοχές. 

Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων συνολικά στη χώρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ και θεωρείται πρόβλημα, ιδιαίτερα σε περιοχές με καλλιέργειες, όπου τα ζώα, αναζητώντας τροφή, καταστρέφουν την παραγωγή. Η αύξηση του πληθυσμού αποδίδεται στη μείωση των μόνιμων κατοίκων της υπαίθρου, ουσιαστικά στην εγκατάλειψη μεγάλων περιοχών, που έδωσε ζωτικό χώρο στα αγριογούρουνα. Αποδίδεται, κυρίως, στη διασταύρωση άγριων χοίρων με γουρούνια εκτροφής, από την οποία προέκυψε ένα υβρίδιο με αυξημένη ικανότητα αναπαραγωγής. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αγριογούρουνων θα προκαλέσει ζημιά στο οικοσύστημα, καθώς απειλείται η φυσική ισορροπία και βιοποικιλότητα.

Η απόφαση για αναστολή του κυνηγιού από το Δασαρχείο Πεντέλης δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Απλώς θα επιστρατευθούν άλλοι τρόποι για την αντιμετώπισή του και κυρίως η παγίδευση των αγριόχοιρων, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, μακριά από τον αστικό ιστό. Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι το κυνήγι παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του πληθυσμού των αγριογούρουνων, που θεωρείται ότι πρέπει να επιτευχθεί. Γιατί στην Εκάλη και στον Διόνυσο η παρουσία τους μπορεί να μη συνεπάγεται καταστροφές αλλά σε περιοχές με αγροτική παραγωγή, όπου καταστρέφονται καλλιέργειες, ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Και η πρακτική της οργανωμένης θήρευσής τους, που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στην Αττική, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή