Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική υπογραφής της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πιθανώς πενταετούς διάρκειας, αποτελεί από μόνη της μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στο σημερινό δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό, όπου οι ραγδαίες εξελίξεις όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και σε μέρη μακρινά, που όμως δυνητικά θα επηρεάσουν και εμάς, γεννούν μια αυξανόμενη ανασφάλεια.

Η σχέση έχει αποκτήσει δική της δυναμική και, το κυριότερο, προχωράει με διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον (όπως και πλειοψηφίες στο Κογκρέσο) και στην Αθήνα, όπως απεδείχθη με ηχηρό τρόπο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας αντιμετώπιζαν την Ελλάδα με μια δόση σκεπτικισμού λόγω της προσπάθειας διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να μην φανούν υπερβολικά φιλοαμερικανικές στα μάτια μιας κοινής γνώμης την οποία για δεκαετίες χαρακτήριζε ένας ενστικτώδης αντιαμερικανισμός ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένας έντονος σκεπτικισμός έναντι των ΗΠΑ, απόρροια όχι μόνο συγκεκριμένων δράσεων της Αμερικής κατά το παρελθόν στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά και της διάχυτης αίσθησης περί προτίμησης της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα και στήριξης ή ανοχής ενεργειών της τελευταίας που ενοχλούσαν την Αθήνα και ενίοτε έπλητταν ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα.

Το σκηνικό έχει αλλάξει. Η πλειονότητα των ελληνικών κομμάτων, και σίγουρα τα τρία μεγαλύτερα που έχουν κυβερνητική εμπειρία, τάσσεται υπέρ της σύσφιγξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει τη δική της συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία το γεγονός ότι και μια αριστερή κυβέρνηση προώθησε τη διμερή αμυντική στρατηγική σχέση, αφήνοντας στο παρελθόν την αντιαμερικανική ρητορική.

Ανάλογη μεταστροφή διαπιστώνει κανείς και σε όλο το πολιτικό φάσμα στην Ουάσιγκτον, και καταγράφεται στις εκτιμήσεις και αναλύσεις των αμερικανικών δεξαμενών σκέψης. Τον σκεπτικισμό του παρελθόντος σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας έχει αντικαταστήσει μια ευρύτερη αναγνώριση του θετικού ρόλου της Ελλάδας και μια τάση υπέρ της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της. Σαφής ένδειξη της περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας είναι και η νέα αμυντική συμφωνία.

Το επόμενο βήμα σε αυτή την εξέλιξη, που ουσιαστικά συμβάλλει στη θωράκιση της Ελλάδας, είναι όχι μόνο η εν εξελίξει αναβάθμιση των F-16, αλλά και κινήσεις όπως η εγκατάσταση drones στην ελληνική επικράτεια και η δημιουργία βάσεων σε ιδιαίτερου γεωγραφικού ενδιαφέροντος περιοχές, όπως ο Εβρος και η Σκύρος, που, αν τελικά υλοποιηθούν, θα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά σε ό,τι αφορά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

Η Ελλάδα αποδεικνύεται ένας σοβαρός και αξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να ανταποκριθούν στα αιτήματα ενίσχυσής της, προσωρινά και μακροπρόθεσμα, και ταυτόχρονα να διαμηνύουν ότι στηρίζουν την εδαφική της ακεραιότητα και τη δυνατότητά της να ασκεί απρόσκοπτα τον σταθεροποιητικό ρόλο της στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο, κάτι άλλωστε που συνάδει πλήρως με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή