Θεωρείο (05/09/21)

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευγνωμοσύνη του Σημίτη στον Μίκη  

Τον Κώστα Σημίτη δεν τον έχουμε συνηθίσει να δείχνει τα συναισθήματά του. Η δήλωσή του για τον Μίκη ήταν όμως πολύ θερμή και ο ίδιος δεν έκρυβε τη λύπη του για τον θάνατό του. Οπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες ο πρώην πρωθυπουργός θυμάται πάντοτε το πώς ο Μίκης, άρρωστος και φορώντας πιτζάμες, στήριξε την κυβέρνηση Σημίτη μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν. Ηταν μια καταλυτική στιγμή που φάνηκε το ειδικό και εθνικό βάρος του Θεοδωράκη. Στη δήλωσή του τότε ανέφερε πως «δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό  των ανθρώπων στους οποίους προσφέρουμε φιλοξενία με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας και αυτοί να μας πληρώνουν με το τίμημα της αχαριστίας και της συκοφαντίας» αλλάζοντας σε μια στιγμή όλο το κλίμα στη χώρα. Γι’ αυτό ίσως και η φράση Σημίτη: «Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη».   

Κατάθεση ψυχής  

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Βουλή την επόμενη Πέμπτη, ημέρα της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, δεν θα λειτουργήσει συμμετέχοντας ενεργά στο εθνικό πένθος και αποτίοντας τον δέοντα φόρο τιμής στον μεγάλο Ελληνα. Ο πρόεδρος μάλιστα θύμισε πως το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων το 2009 –επί προεδρίας Δημητρίου Σιούφα– είχε παρουσιάσει έναν τόμο με τίτλο: «Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης, πολιτικός, στοχαστής». Στον τόμο αυτό, ο Μίκης γράφοντας τον πρόλογο είχε κάνει διπλή κατάθεση ψυχής. Αφενός αναφέρει πως από όλες τις πλευρές του που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, του συνθέτη, του στοχαστή και του πολιτικού, προτιμάει αυτή του πολιτικού. «Του ενεργού Πολίτη», όπως λέει χαρακτηριστικά, που «χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο την προσήλωσή μου σε ό,τι αγάπησα περισσότερο στη ζωή μου: την πατρίδα και τον λαό μας». Σε άλλο σημείο ο μεγάλος Μίκης κάνει δεύτερη κατάθεση ψυχής και λέει: «Η εθνική ενότητα, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, υπήρξε ανέκαθεν η μεγάλη ουτοπία της ζωής μου». Αυτή η ουτοπία όμως είναι αυτή που έκανε όλη την Ελλάδα να τον αγαπήσει ως αυτό που πραγματικά ήταν: ένας πανέλληνας.   

 

Ο ανασχηματισμός και το ΚΙΝΑΛ  

Πώς μπορεί ένας ανασχηματισμός να ευνοήσει στελέχη άλλων… κομμάτων; Συνέβη, και μάλιστα εις διπλούν. Στην Αρκαδία για παράδειγμα ο νομός είχε ουσιαστικά δύο υπουργούς. Εναν απευθείας, τον τοπικό βουλευτή Κώστα Βλάσση, υφυπουργό Εξωτερικών και έναν εξ αντανακλάσεως, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη που κατάγεται από την περιοχή και διατηρεί ακέραιους δεσμούς με την περιοχή. Το γεγονός ότι έφυγαν και οι δύο αποτελεί αναπόφευκτα ψαλίδισμα της Ν.Δ. Αρκαδίας, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βγάλει και δεύτερο βουλευτή, παίρνοντας την έδρα από το ΚΙΝΑΛ, που κατέχει σήμερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος βλέποντας αυτή την «αποδυνάμωση» της τοπικής Ν.Δ. έτριβε τα χέρια από ικανοποίηση.  

 

Η χαρά του Λοβέρδου  

Τη δεύτερη χαρά από… καραμπόλα την πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, λόγω της αποπομπής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το κυβερνητικό σχήμα. Οχι γιατί οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν είναι φίλοι. Κάθε άλλο. Αλλά γιατί ο Ανδρέας βλέπει πως η δυσαρέσκεια που υπάρχει από τους φίλους του Μιχάλη μπορεί να τους κάνει να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ για να ενισχύσουν τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία.  

 

Μικρό αντίκτυπο  

Πάντως, το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό τόσο πολύ, δεν σημαίνει πως αυτό συμβαίνει και σε επίπεδο κοινωνίας. Ο καλύτερος ή ο χειρότερος ανασχηματισμός δεν κρατάει πλέον πάνω από πέντε μέρες και η ευρεία πλειοψηφία κινείται πάντα στον δικό της ρυθμό. Οι επόμενες εκλογές δηλαδή δεν πρόκειται να κριθούν από τις αλλαγές που έκανε ο Κυριάκος αλλά από τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της πανδημίας και το πώς βλέπουν συνολικά οι πολίτες τους δύο πολιτικούς αρχηγούς: δηλαδή το τελικό ερώτημα θα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας;  

 

Διπλωματία των εμβολίων

Μαθαίνω πως η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή πολλά αδιάθετα εμβόλια και θα τα χρησιμοποιήσει εφαρμόζοντας τη διπλωματία των… εμβολίων σε τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Λιβύη. Αν δω πάντως να γίνεται το ίδιο και με την Τουρκία δεν θα μου κάνει εντύπωση.  

 

Από το κόμμα στην κυβέρνηση  

Θυμίζω πως η Νέα Δημοκρατία τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσει το 14ο τακτικό συνέδριό της όπου μεταξύ άλλων αναμένεται και αλλαγή φρουράς σε πυραμίδα του κόμματος. Μεταξύ αυτών που δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν είναι και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου. Με δεδομένο πως έως τον Ιανουάριο θα πρέπει να παραιτηθούν οι γενικοί γραμματείς που θέλουν να πολιτευτούν –οι οποίοι πάντως δεν είναι πολλοί στον αριθμό– δεν θα απέκλεια ο Στεργίου να μετακομίσει σε κάποια κυβερνητική θέση, δηλαδή γενική γραμματεία.  

 

Προσωπικό «ευχαριστώ»  

Με μία προσωπική επιστολή ο Μπομπ Μενέντεζ ευχαρίστησε την Γιάννα Αγγελοπούλου για τη φιλοξενία την περασμένη εβδομάδα στην εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040» που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης.  

 

Νέοι συσχετισμοί  

Η υπουργοποίηση πάντως του Θάνου Πλεύρη δημιουργεί ενδιαφέροντες συσχετισμούς στην Α΄ Αθήνας. Ο δεύτερος Κικίλιας έπαιζε ώς τώρα μόνος του κυνηγώντας την πρώτη Ολγα Κεφαλογιάννη, με την οποία είχαν στις εκλογές του 2019 7.000 σταυρούς διαφορά. Τώρα όμως μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι και ο Θάνος Πλεύρης που ήρθε τρίτος με 8.000 λιγότερους σταυρούς από τον Κικίλια. Και στην εξίσωση πρέπει να μπει και ένας από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που θα πολιτευτεί για πρώτη φορά στην Α΄ Αθήνας.

 

Σενάριο Δημοσχάκη 

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, θα είναι πολιτικό πρόσωπο, ίσως και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και θα έχει υφυπουργό στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με επιχειρησιακή εμπειρία. Υπάρχει ένα πρόσωπο όμως που έχει και τα δύο: είναι και βουλευτής ενώ διαθέτει και επιχειρησιακή εμπειρία. Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης (φωτ.) είναι επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και στρατηγός ε.α. και βουλευτής της Ν.Δ. στην ευαίσθητη περιοχή του Εβρου. Αν τελικά ο νέος υπουργός είναι και βουλευτής, θα έλεγα πως έχει το προβάδισμα. Εναλλακτικό σενάριο με τα ίδια χαρακτηριστικά είναι ο βουλευτής Α΄ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος, αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος διοικητής Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή