O μικρόκοσμος της πολιτικής

O μικρόκοσμος της πολιτικής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως το βασικότερο προσόν ενός ηγέτη και των συνεργατών του, κυρίως αυτών, είναι να μην αποκόπτονται από την κοινωνία. Να μην απομονώνονται μέσα στους θαλάμους της εξουσίας και ακκιζόμενοι να αλληλοσυγχαίρονται για τις επιδόσεις τους. Δυστυχώς είναι σύνηθες το φαινόμενο οι άνθρωποι της εξουσίας να συγχέουν τον μικρόκοσμο της πολιτικής με τον κόσμο των «κανονικών» ανθρώπων, ταυτίζοντάς τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αντιλαμβάνονται τι γίνεται μέσα στην κοινωνία, καθώς είτε αδυνατούν είτε δεν επιθυμούν να έρθουν σε επαφή μαζί της. Ετσι τις περισσότερες φορές νομίζουν ότι τα προβλήματά τους απασχολούν και τους απλούς πολίτες. Δεν αντιλαμβάνονται ότι τακτικισμοί, δολοπλοκίες, ελιγμοί ελάχιστους πολίτες ενδιαφέρουν, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, βυθισμένοι μέσα στην καθημερινότητα, είτε αδιαφορούν είτε παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μακρόθεν.

Οι ηγέτες και οι συνεργάτες τους, αν χάσουν την επαφή με τον απλό πολίτη, πάντα θα έχουν μια πλαστή εικόνα για τις διαθέσεις της κοινωνίας. Είναι πολλά τα παραδείγματα ηγετών που δεν είχαν επίγνωση της επερχόμενης όχι απλώς ήττας, αλλά της συντριβής. Οταν είσαι απομονωμένος, όταν ζεις σε ένα άλλο σύμπαν, τότε είναι αναμενόμενο να αιφνιδιαστείς από τη δυσάρεστη εξέλιξη των γεγονότων. Οταν αδυνατείς να κοιτάξεις κατάματα την πραγματικότητα και να την προσεγγίσεις άμεσα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, τότε δεν μπορείς να προλάβεις και τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Είναι γνωστή η προτροπή που απευθύνει ο πολίτης προς τις ηγεσίες: «Βγείτε έξω να δείτε τι γίνεται». Εννοείται πως οι πολιτικοί που έχουν βγει έξω από το καβούκι τους, συλλαμβάνουν και τα μηνύματα και τις διαθέσεις της κοινωνίας και κυρίως οσμίζονται το κλίμα που επικρατεί. Το πρόδρομο φαινόμενο της πτώσης ενός ηγέτη είναι οι ψευδαισθήσεις για την ισχύ και για το κύρος που διαθέτει. Οχυρωμένος πίσω από συμβούλους και παρατρεχάμενους νομίζει πως τα χειροκροτήματά τους έχουν κάποιο ειδικό βάρος στους πολίτες. Οσο πιο γρήγορα αντιληφθεί τι πιστεύει η πλειονότητα των πολιτών γι’ αυτόν, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει και θα επανέλθει.
Ουδεμία σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με δήλωση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού πως «ο ανασχηματισμός πέτυχε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή