Θεωρείο (07/09/21)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη στις Βρυξέλλες

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως μέχρι τώρα, στη θητεία του ως πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παίξει αριστοτεχνικά όλα τα ευρωπαϊκά χαρτιά. Από τον τρόπο που χειρίστηκε τον Εβρο, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και τώρα στον Χρήστο Στυλιανίδη, έχει ενισχύσει το προφίλ της χώρας και μαζί το δικό του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως μου έλεγε πηγή από τη βελγική πρωτεύουσα, «οι Βρυξέλλες εξεπλάγησαν θετικά από την επιλογή Στυλιανίδη, καθώς πρόκειται για ένα δημοφιλές πρόσωπο στο κέντρο αποφάσεων».  

Επικοινωνία με Αναστασιάδη

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενημέρωσε απλώς τον Κύπριο πρόεδρο για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για τη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά ρώτησε και τη γνώμη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «πράξε κατά το δοκούν», αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον πρωθυπουργό.  

Τρίτος Κύπριος

Ο Στυλιανίδης, πάντως, δεν είναι ο πρώτος Κύπριος που αναλαμβάνει θέση υπουργού στην Ελλάδα, αλλά ο τρίτος. Την αρχή είχε κάνει ο Γ. Παπανδρέου, βάζοντας στην κυβέρνησή του τον Λουκή Ακρίτα –πατέρα της Ελενας Ακρίτα– στο υπουργείο Παιδείας, ο οποίος είχε μεγάλη συμβολή στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της εποχής. Ακολούθησε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος αξιοποίησε τον Κρανιδιώτη στο ΥΠΕΞ, με τον αείμνηστο υφυπουργό να πρωταγωνιστεί –παρέα με τον Χρ. Στυλιανίδη– στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  

Μαθήματα Ιστορίας  

Την έκπληξή τους εξέφρασαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Οσοφ όταν μπήκαν στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του ΥΠΕΞ και είδαν κάδρο του Ου. Τσώρτσιλ. Ο κ. Δένδιας φρόντισε να τους λύσει την απορία με ένα σύντομο μάθημα Ιστορίας. Τους είπε πως βρίσκονται σε μια ιστορική αίθουσα, όπου στις 26 Δεκεμβρίου του 1944 έγινε μια σύσκεψη υπό την προεδρία του αρχ. Δαμασκηνού στην οποία συμμετείχε και ο Τσώρτσιλ, που είχε φτάσει στην Αθήνα για τα Δεκεμβριανά. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Ιντεν, ο στρατηγός Αλεξάντερ, ο Σκόμπι, ο αντισυνταγματάρχης Ποπόφ (αρχηγός σοβιετικής αποστολής), ενώ την Ελλάδα αντιπροσώπευαν οι Δαμασκηνός, Παπανδρέου, Πλαστήρας, Σοφούλης, Καφαντάρης, Φ. Δραγούμης, Μάξιμος, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΑΜ, Σιάντος, Μάντακας, Παρτσαλίδης.  

Ξαφνική απώλεια  

Ο στενός συνεργάτης της Αγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει πέρυσι στις επαφές με την Ελένη Σουρανή με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών. Ο Χέκερ είχε αναλάβει πρόσφατα τη θέση του πρέσβη της Γερμανίας στο Πεκίνο, με την Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει συγκλονισμένη από την απώλεια του στενού συνεργάτη της. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή