Χρήστος Στυλιανίδης: Ορίζοντας

Χρήστος Στυλιανίδης: Ορίζοντας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήστος Στυλιανίδης: Ορίζοντας-1Οταν ο Μητσοτάκης κάνει μεταγραφές, του λένε ότι δεν έχει πάγκο. Και όταν διαλέγει από τον πάγκο, του λένε ότι δεν διαθέτει πια κεφάλαιο για μεταγραφές. Τη μια εμφανίζεται να υπερβαίνει το κόμμα του και την άλλη να οχυρώνεται σε αυτό. Τι κάνει, τελικά, από τα δύο; Προφανώς και τα δύο. Δεν μπορεί να αμελήσει τελείως το κόμμα του. Αλλά αν μείνει στο κόμμα, θα χάσει τα ερείσματα εκτός του στενού κομματικού ακροατηρίου που του εξασφαλίζουν πλειοψηφία – και στρατηγικό ορίζοντα.  

Σε αυτό το αφόρητα αυτονόητο μείγμα, ο Μητσοτάκης ρίχνει από την αρχή το βάρος στην εξωστρέφεια – στο Κέντρο, όπου κερδίζονται εκλογές. Προϊόν πρώιμης ανασφάλειας, ο τελευταίος ανασχηματισμός έδειξε να διασαλεύει την αναλογία των συστατικών εις βάρος της διεύρυνσης και υπέρ της περιχαράκωσης. Ο ανασχηματισμός του ανασχηματισμού, που συντελέσθηκε με τον διορισμό του Χρήστου Στυλιανίδη, επιβεβαιώνει ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της μητσοτακικής διακυβέρνησης: την ταχεία αναγνώριση και ευθεία αναμέτρηση με το λάθος.

Για την επιλογή του πρώην επιτρόπου της Κύπρου μίλησαν πιο εύγλωττα όσοι δοκίμασαν να την αντιπολιτευθούν. Είναι ενδεικτικό ότι ομοφώνως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ το μόνο που βρήκαν να καταγγείλουν είναι ότι «η Ν.Δ. έχει ένδεια στελεχών». Δηλαδή, το μόνο που η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν διάλεξε νεοδημοκράτη. Πρωτότυπο.

Η αντιπολιτευτική πρωτοτυπία υποδηλώνει και την αδυναμία να αμφισβητηθεί η προσφορότητα του βιογραφικού του Στυλιανίδη για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο τίτλος αντανακλά τις προτεραιότητες που σκοπεύει να θέσει ο νέος υπουργός – δίνοντας, λένε, έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία του περιβάλλοντος, με την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Μπορεί η επιλογή του να έγινε στην Αθήνα αντιληπτή ως πρωτίστως «τεχνοκρατική», στη Λευκωσία όμως ο Στυλιανίδης δεν λογίζεται «τεχνοκράτης». Το πολιτικό φορτίο του ονόματός του είναι τέτοιο που τις πρώτες ώρες κάποιοι αξιολογούσαν την υπουργοποίησή του ως προσβλητική για τον πρόεδρο Αναστασιάδη – με τον οποίο έχει έρθει σε ρήξη για τους χειρισμούς στο Κραν-Μοντανά, αλλά κυρίως για το εμπόριο διαβατηρίων. Το συγχαρητήριο tweet του Κύπριου προέδρου μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι στη Λευκωσία επικράτησε τελικώς η ανακούφιση πως «δεν θα έχουν πια στα πόδια τους» τον Στυλιανίδη.

Ανεξάρτητα από τις αναθυμιάσεις της κυπριακής πολιτικής κουζίνας, στην οποία ο Στυλιανίδης εξακολουθεί να προβάλλει ως πιθανός υποψήφιος πρόεδρος το 2023, η επιστράτευσή του επαναφέρει τη μητσοτακική διακυβέρνηση στον κανόνα «ο σωστός άνθρωπος για τη δουλειά» – και όχι το σωστό ξόρκι για τη δημοσκοπική αγωνία. Αυτό το «εργασιακό ήθος» είναι που μέχρι στιγμής ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της πλειοψηφίας. Αλλη μία απόδειξη του κανόνα ότι προηγείσαι στις δημοσκοπήσεις όταν δεν αφήνεσαι να οδηγηθείς από αυτές.    

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή