Πειραγμένες ζυγαριές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν όχι βδομάδα παρά βδομάδα, το αργότερο μια φορά το δεκαπενθήμερο κάποιο κόμμα αξιώνει από τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος να διαγράψει τον τάδε βουλευτή του, επειδή έπεσε σε παράπτωμα βαρύ. Συνήθως απαιτήσεις τέτοιου είδους διατυπώνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση με αποδέκτη το κυβερνών κόμμα, και αντιστρόφως. Οι αφορμές ανεξάντλητες, στην πλειονότητά τους πάντως είναι σοσιαλμιντιογενείς, αφού εκεί, στο τουίτερ και στο φέισμπουκ, στεγάζεται πια η πολιτική ζωή· όχι στη Βουλή.

Δεν απουσιάζουν, φυσικά, και οι ποικίλης πολιτικής προελεύσεως αξιώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, δύο ή τρία κόμματα ρωτούν αυστηρά τον πρωθυπουργό πότε επιτέλους θα διαγράψει (ή έστω θα επιτιμήσει) τον δείνα βουλευτή του που ρέπει σε πολιτικά αμαρτήματα. Ή πότε θα «παραιτήσει» έναν λάλο υπουργό ή άλλον που έχει προσβάλει με δηλώσεις ή πράξεις τουλάχιστον το μισό κοινωνικό σώμα.

Αναμφισβήτητα, κάθε κόμμα διαθέτει τη δική του πειραγμένη ζυγαριά, που του επιτρέπει να δώσει ψευδοαντικειμενικό χαρακτήρα σε άκρως υποκειμενικές μετρήσεις και υπολογισμούς. Ζυγίζεις, για παράδειγμα, ένα σκουπιδάκι και το βρίσκεις βαρύτατο αν έχει μπει στο μάτι αντιπάλου σου, ενώ ένα κοτζάμ δοκάρι καρφωμένο στον οφθαλμό συντρόφου σου το βγάζεις πιο αλαφρό και από πούπουλο. Πώς το λέει στο κατά Ματθαίον; «Πώς θα πεις στον αδερφό σου “άφησέ με να σου βγάλω το σκουπιδάκι από το μάτι σου”, όταν έχεις ολόκληρο δοκάρι στο δικό σου μάτι; Υποκριτή! Βγάλε πρώτα από το μάτι σου το δοκάρι, και τότε θα δεις καθαρά και θα μπορέσεις να βγάλεις το σκουπιδάκι από το μάτι του αδερφού σου» (παραθέτω από την εγκεκριμένη μετάφραση της Καινής Διαθήκης, στην έκδοση της Βιβλικής Εταιρίας). 

Υπάρχουν βεβαίως περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι εντυπώσεων, αλλά με όντως βαρύ ατόπημα ενός βουλευτή ή κομματικού στελέχους, οπότε περιττεύει κάθε «εισπήδηση» ή απαίτηση από την πλευρά τρίτων. Και τότε όμως ο εγκαλούμενος αρχηγός αναθέτει στους υπ’ αυτόν να συντάξουν μια σοφιστική ανακοίνωση που να παρακάμπτει το πρόβλημα διά της φλυαρίας. Τελευταίο δείγμα η σεξιστική ανάρτηση του μετεωρολόγου κ. Γιάννη Καλιάνου, που μάλλον δυσκολεύεται να κατανοήσει τις διαφορές ενός βουλευτή από έναν ημισελέμπριτι. Ο κ. Καλλιάνος εξαφάνισε την πρώτη ανάρτησή σου, πλην στη δεύτερη, μνημείο υποκρισίας, δεν ομολόγησε λάθος. Η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι ήταν λάθος η πρώτη ανάρτησή του, πλην «το αναγνώρισε και την κατέβασε». Ούτε μεταξύ τους δεν συνεννοούνται; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή