Θεωρείο (12/9/21)

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικαίωση του Σαμαρά

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά, η Αγκελα Μέρκελ δικαίωσε τον σκεπτικισμό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η σιδηρά κυρία της Γηραιάς Ηπείρου λίγο πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, με ιδιαίτερα εξομολογητική διάθεση, ανέφερε πως μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας της ήταν «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα». Πηγαίνοντας εννέα χρόνια πίσω, μπορεί κάποιος να θυμηθεί ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός –νομίζω πως αυτή είναι η καταλληλότερη λέξη– απέναντι στις τότε αποφάσεις της Γερμανίας, με πολλούς εντός Ελλάδος –βασιλικότερους ως συνήθως του βασιλέως– να τον κατηγορούν για ροπή προς τον λαϊκισμό. Τελικά, ο «λαϊκισμός» του Σαμαρά δικαιώθηκε διά στόματος της ίδιας της Μέρκελ, έστω στο κύκνειο άσμα της, όπως συμβαίνει συνήθως.

Κινητικότητα από ομογενείς  

Οι εκλογές δεν ξέρω πότε θα γίνουν –αν και πολλοί στοιχηματίζουν πως οι κάλπες θα στηθούν εντός του 2022–, αλλά η προεκλογική κινητικότητα τουλάχιστον στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει. Η στήλη γνωρίζει πως αρκετοί Ελληνες που διαβιούν εκτός Ελλάδος έχουν ήδη αρχίσει επαφές και βολιδοσκοπήσεις για να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μέσω του οποίου θα μπουν στην ελληνική Βουλή οι ομογενείς. Υπενθυμίζω πως στο Επικρατείας μπορούν να συμμετάσχουν έως τρεις Ελληνες του εξωτερικού, ο ένας όμως πρέπει οπωσδήποτε να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις, άρα εκλέγεται βουλευτής. Η μάχη, συνεπώς, είναι ποια ήπειρος θα κερδίσει την εκλόγιμη θέση και θα έχει τελικά υποψήφιο.  

Από την Ευρώπη 

Οι ήπειροι που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία είναι βεβαίως δύο: η Αμερική και η Ευρώπη. Το ερώτημα είναι στην εκλόγιμη θέση θα μπει «Ευρωπαίος» ή «Αμερικανός»; Η απάντηση νομίζω πως κρύβεται στον εκλογικό νόμο, που έχει θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια για να παράσχει δικαίωμα ψήφου, τα οποία οι περισσότεροι ομογενείς των ΗΠΑ δεν διαθέτουν, άρα δεν υπάρχει κίνητρο συμμετοχής στις εκλογές. Οπότε το λογικό είναι ο Κυριάκος να επιλέξει κάποιον από την Ευρώπη, που θα μπορεί να «κινητοποιήσει» και περισσότερο κόσμο, ιδίως τους νέους που έφυγαν την τελευταία δεκαετία και έχουν επιλέξει κατά κύριο λόγο την Ευρώπη.  

Οι δύο καραμπόλες  

Από τους υπουργούς που αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα, ο Θεοχάρης και ο Βλάσσης είναι οι κατεξοχήν που πλήρωσαν τις λεγόμενες καραμπόλες, καθώς όπως λένε κυβερνητικές πηγές, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη δουλειά που έκαναν, αλλά η αποχώρησή τους οφείλεται καθαρά στη… συγκυρία.  

Ισχυρό δίδυμο  

Η Λίλιαν Βιλδιρίδη είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε πίσω από τα φώτα όλα τα logistics των εμβολιασμών. Οσοι την ξέρουν μιλάνε για μια κοπέλα χαμηλών τόνων, άριστη στη δουλειά της και πολύ εργατική. Ως εκ τούτου, η στενή συνεργάτις του Βασίλη Κοντοζαμάνη έγινε ξαφνικά μήλον της Εριδος μεταξύ των υπουργείων, επιδιώκοντας συνεργασία μαζί της. Τελικά, όπως μαθαίνω, την κέρδισε η Μίνα Γκάγκα, καθώς θα παραμείνει στη θέση της συνεχίζοντας τη δουλειά που είχε ξεκινήσει. Ομοίως και ο διευθυντής του γραφείου του τέως υπουργού, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε με επιτυχία δύσκολα θέματα και θα παραμείνει στη θέση του διευθυντή του γραφείου και της νέας υπουργού.

Δείπνο στον Θερμαϊκό  

Με τον κορωνοϊό ξεχάστηκε η αγαπημένη νεοδημοκρατική συνήθεια: τα τραπεζώματα. Η επιστροφή στην… κανονικότητα έμαθα πως θα γινόταν την Παρασκευή το βράδυ. Ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος είχε καλέσει για φαγητό τους βουλευτές Δημήτρη Μαρκόπουλο, Γιώργο Αμανατίδη, Δημήτρη Βαρζόπουλο, Γιάννη Παππά, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Φώντα Μπαλιαράκο,, Διονύση Σταμενίτη, Ζήση Τζηκαλάγια και τον νέο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου. Ανάμεσα στους βουλευτές είχε κληθεί και ένας τεχνοκράτης: ο πρόεδρος του υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον υιό Σιμόπουλο, εξ ου και η πρόσκληση του πατρός.  

Συνάντηση on air 

Tην Παρασκευή το πρωί, Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος πέταξαν μαζί για τη Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον είναι πως οι δυο τους δεν αντάλλαξαν κουβέντα και μάλλον δεν ευθύνεται η απόσταση των θέσεων, καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέλεξε την Business Class και ο Αδωνις την οικονομική. Οι δυο τους από την εποχή του ΛΑΟΣ έως σήμερα έχουν ανταλλάξει ουκ ολίγες φορές βαριές κουβέντες, τόσο στη Βουλή όσο και στο Διαδίκτυο, και μάλλον δεν… μιλιούνται.  

Συνάντηση με Φάνον  

Σειρά επαφών με το μισό υπουργικό συμβούλιο είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ενεργειακό Φόρουμ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM). Μεταξύ άλλων, ο υφ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον αν. βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Κερτ Ντόνελι, καθώς και με τις πρέσβειρες των ΗΠΑ σε Σκόπια, Τίρανα και Σόφια. Αυτό που συζητήθηκε είναι η σημασία προώθησης εναλλακτικών οδεύσεων –ενδιαφέρουσα φράση– των πηγών ενέργειας που περνούν μέσα από τις υφιστάμενες δομές, όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ο διασυνδετήρας Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB, ο Αγωγός Αδριατικής (TAP) και ο East Μed. Αυτό που δεν έγινε, πάντως, γνωστό είναι πως στο περιθώριο του Φόρουμ ο Φραγκογιάννης είχε συνάντηση και με τον πρώην υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον. Το τι είπαν το ξέρουν μόνο οι δυο τους, αλλά το γεγονός ότι ο Φάνον δραστηριοποιείται ως σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες κάνει τη συνάντηση ενδιαφέρουσα.  

Πατριωτική ενημέρωση 

Το γεύμα που παρέθεσε εντός της εβδομάδας ο Κώστας Μπακογιάννης στους δύο γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Οσοφ, που ήρθαν στη χώρα μας, είχε και ένα ενδιαφέρον ντεσού. Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές για τις τουρκικές προκλήσεις. Οταν τον ρώτησε κάποιος μετά πώς και πήγε τη συζήτηση εκεί, ο Μπακογιάννης έδωσε πατριωτική απάντηση: «Οποιος ξένος έρχεται εδώ πρέπει να του λέμε για να ξέρει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή