Η πανουργία των γεγονότων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά μας να κρίνουμε ένα γεγονός ευθύς ως συνέβη, τις περισσότερες φορές πέφτουμε στην παγίδα της εν θερμώ κρίσης. Δηλαδή διατυπώνουμε την άποψή μας, ενώ ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί όλες οι πτυχές του συγκεκριμένου γεγονότος και δεν έχουν μετρηθεί οι συνέπειές του. Βέβαια, η απαίτηση για έναν άμεσο σχολιασμό είναι υπαρκτή, ιδίως για τους επαγγελματίες σχολιαστές, αλλά οι συνετοί τον αποφεύγουν. Αφήνουν να περάσει ο απαιτούμενος κατά την κρίση τους χρόνος και μετά με ψυχραιμία διατυπώνουν το σχόλιό τους. Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος άλλοι πρώτοι να γράψουν παρεμφερείς απόψεις, αλλά αυτό είναι ένα αποδεκτό ρίσκο.

Ομως πόσες φορές δεν ανατράπηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις εκθέτοντας αυτούς που τις διατύπωσαν σε πρώτο χρόνο; Πόσες φορές δεν αποκαλύφθηκε πως πίσω από το, εκ πρώτης όψεως, οφθαλμοφανές κρυβόταν κάτι άλλο που φάνηκε με την πάροδο 24 ή 48 ωρών; Πόσοι έγκυροι σχολιαστές δεν αναγκάστηκαν να ανασκευάσουν την αρχική τους εκτίμηση υπό το φως μιας ψυχραιμότερης ματιάς; Η πανουργία των γεγονότων είναι αμείλικτη.

Ο εν θερμώ σχολιασμός σχεδόν πάντα χάνει τη μεγάλη εικόνα και είναι λογικό. Ενα γεγονός σε πρώτο χρόνο δεν έχει παραγάγει ακόμα τις συνέπειές του, οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε φάση αναμονής και ανάλυσης της κατάστασης, και οι σχολιαστές, μόνοι τους ή με την ομάδα των συνεργατών τους, επιχειρούν να ψηλαφίσουν την τροχιά των γεγονότων. Και βεβαίως, οι πιο τολμηροί να καταγράψουν δημοσίως τις εκτιμήσεις τους. Κλασική περίπτωση πλήρους ανατροπής της αρχικής κατάστασης υπήρξε η περίπτωση Αποστολάκη. Ευθύς ως έγινε γνωστή η υπουργοποίησή του, η μια πλευρά βιάστηκε να αποθεώσει αυτήν την κίνηση τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου και η άλλη πλευρά να στιγματίσει ηθικά τον ναύαρχο. Μέσα σε δύο ώρες το τοπίο άλλαξε άρδην και όσοι βιάστηκαν στις εκτιμήσεις τους εκτέθηκαν. Εγώ ήμουν στη φάση της τελικής επεξεργασίας του κειμένου για τον κ. Αποστολάκη και ήταν θέμα ολίγων λεπτών η δημοσίευσή του στο Διαδίκτυο. Στάθηκα τυχερός γιατί τα γεγονότα με πρόλαβαν. Ηθικόν δίδαγμα: ποτέ εκτιμήσεις εν θερμώ και βιαστικά. Τα γεγονότα, πολλάκις, εκδικούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή