Bούλιαξαν στο «έως»;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εκ πρώτης όψεως ανησυχητικό το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αγνοούν τη χρήση του επιρρήματος «έως». Ως γνωστόν, αυτό το επίρρημα σημαίνει «μέχρι». Περαιτέρω επεξήγηση του «μέχρι» είναι προσβλητική για όλους μας. Κι όμως τόσο οι κ. Ηλιόπουλος, Δραγασάκης και Τσακαλώτος όσο και οι κυρίες Χρηστίδου και Αυλωνίτου έδειξαν με τα σχόλιά τους πως έχουν σημαντικές ελλείψεις στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας. Για τον κ. Ευ. Τσακαλώτο υπάρχουν βεβαίως ελαφρυντικά. 

Αν έμενα σε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, δηλαδή πως το πρόβλημα αφορά τη σχέση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη γλώσσα μας, τότε δεν θα μπορούσα να δώσω πολιτικές προεκτάσεις στη σύγχυση που προκάλεσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση του φόρου γονικών παροχών για περιουσίες και ποσά έως 800.000. Θα παρέπεμπα στον Μανώλη Αναγνωστάκη και στο πάντα επίκαιρο «Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε».

Ομως εκτιμώ πως αυτή η ταυτόχρονη απόκρυψη του «έως», από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σκόπιμη και ενταγμένη στον πόλεμο της προπαγάνδας. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν όντως εντυπωσιακά και άλλαξαν το πολιτικό κλίμα. Συνεπώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο χρόνο έπρεπε, με παραπλανητικούς σχολιασμούς, να τα αποδομήσουν. Να μειώσουν την εμβέλειά τους, ώστε να μη χάσουν τη μάχη των εντυπώσεων. Ετσι, όταν ισχυρίζονται, ψευδώς, πως το μέτρο για τις γονικές παροχές αφορά αυτούς που έχουν περιουσίες 800.000 ευρώ, περιορίζουν την εφαρμογή του σε πολύ μικρό αριθμό εύπορων πολιτών. Αρα η συντριπτική πλειονότητα μένει έξω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ενα βασικό όπλο της προπαγάνδας είναι η λογικοφανής διαστρέβλωση. Οχι η κραυγαλέα ανακρίβεια, που ουδείς την πιστεύει, αλλά η παραποίηση ή η αποσιώπηση μιας λέξης που αλλάζει όμως πλήρως το νόημα της πρότασης. Αυτό έκαναν προχθές οι τρεις κύριοι και οι δύο κυρίες, στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλειψαν σκοπίμως αυτό το «έως» και προσπάθησαν να κάνουν έτσι τη δουλειά τους. Να ασκήσουν προπαγάνδα. 

Ομως στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τα πάντα κρίνονται στην πράξη. Ο,τι και να υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και ό,τι και να πει ο Αλ. Τσίπρας μεθαύριο, οι πολίτες θα διαπιστώσουν πως αυτό το «έως» ισχύει και τους ανακουφίζει οικονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή