Θεωρείο (15/09/21)

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπουργικό… εκλογών

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε χθες ατύπως σε πηγαδάκι πως το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που τελικά θα πάει στις εκλογές και δεν αναμένεται άλλος ανασχηματισμός, παρά μόνο ίσως κάποιες «σημειολογικές» αλλαγές. Η αναφορά πήρε χθες μεγάλη διάσταση, αλλά νομίζω αδίκως, καθώς δεν αποτελεί κάποια «βόμβα». Ο Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικές κινήσεις, αλλά σε χειρουργικές. Αυτό δηλαδή που έκανε ο κυβερνητικός αξιωματούχος είναι ότι περιέγραψε την προσφιλή τακτική του πρωθυπουργού.

Μπλόκο στα πορίσματα

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια στον ΕΛΓΑ, αλλά έχει έναν πολύ ισχυρό, ίσως τον ισχυρότερο στην Ελλάδα, αντίπαλο: τον βαθύ κρατισμό. Οπως μαθαίνω, υπάρχουν αρκετοί από τους περιφερειακούς διευθυντές που μπλοκάρουν τα πορίσματα για τις αποζημιώσεις, ενώ τα χρήματα είναι έτοιμα για εκταμίευση. Το εξοργιστικό με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι πως ο ΕΛΓΑ έχει περισσότερα χρήματα από παλαιότερα, καθώς ο Μητσοτάκης ενεργοποίησε τον νόμο 38/77 του 2010 που ήταν σε αδράνεια και έδωσε μέχρι και αναδρομικά χρήματα στον οργανισμό. Το εύλογο ερώτημα είναι βεβαίως γιατί το κάνουν αυτό οι εν λόγω διευθυντές. Η απάντηση είναι απλή: για να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο. Και για αυτό νομίζω πως ο Λυκουρέντζος λίαν συντόμως θα ενημερώσει αρμοδίως την κεντρική κυβέρνηση για όσα γίνονται.

Οχι στις δωρεές

Ο κρατισμός και η παραδοξολογία κυριαρχούν δυστυχώς σε πολλά επίπεδα και θα σας δώσω άλλο ένα παράδειγμα. Οι ρητινοπαραγωγοί της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ζητούν να αποζημιωθούν από το κράτος και όχι από τις χορηγίες που έχει μαζέψει το… κράτος. Θα θυμάστε άλλωστε πως στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων άνοιξε ειδικός λογαριασμός για δωρεές. Ε, αυτά τα χρήματα δεν τα θέλουν, προκαλώντας ένα πρόβλημα για το οποίο αναζητάει λύση και άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντεπίθεση

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι «53» σε εσωκομματικό επίπεδο. Κομβική για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και κατά πόσον θα καταφέρει να «απαντήσει» στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Αυτοκόλλητοι

Φαίνεται πως Κυριάκος Πιερρακάκης και Θοδωρής Λιβάνιος έχουν βρει μεταξύ τους τον δέοντα βηματισμό. Τούτο φάνηκε και στη Θεσσαλονίκη, που υπουργός και υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν «αυτοκόλλητοι» και πήγαιναν μαζί ακόμα και για φαγητό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή