Κοτόπουλα και γαλοπούλες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντε να μην πιστέψουμε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που καίει με κάθε ευκαιρία το (δικό του) χαρτί των πρόωρων εκλογών: «Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές, έχοντας μία αυτοδυναμία ισχυρή και –παρά τις όποιες αναταράξεις– απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας; Θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού, δεν τις συνηθίζω» (ΔΕΘ, 12.9.2021).

Αντε να συνυπολογίσουμε ότι η ειλικρίνεια των προθέσεων κάθε πρωθυπουργού σκιάζεται από τις υποσχέσεις που δεν τήρησαν οι προηγούμενοι. 
Τέλος, ας πιστέψουμε πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάποιο καταχθόνιο σχέδιο αμαύρωσης με τα χειρότερα λόγια των πρόωρων εκλογών, ώστε τελικώς να τις κάνει. Από… «ακροδεξιούς νεοφιλελεύθερους» όλα τα περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως ποιον στόχο θα είχε το σχέδιο; Να πιάσει στον ύπνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εξ αυτού του λόγου και μόνον να χάσουν τις εκλογές;

Αστεία πράγματα, αλλά είναι ακόμη πιο άστοχη η προφητεία του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας. Φρονώ ότι από την άνοιξη του ’22 ανοίγει παράθυρο για πρόωρες εκλογές, παρά την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη, διότι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη φθορά του, θα είναι επιταχυνόμενη» (Open, 6.9.2021). Αν και η φθορά είναι αναπότρεπτος κανόνας της ζωής και συνεπώς κάθε κυβέρνησης, η «επιταχυνόμενη φθορά» είναι μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η φθορά είναι νομοτέλεια επειδή «τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα», που τόσο φοβόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, καραδοκούν για κάθε κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης το έζησε το καλοκαίρι με τις 90+ ταυτόχρονες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Από εκεί και πέρα όμως ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν έκανε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει. Οταν τα νούμερα δεν είναι καλά εξαντλούνται τα συνταγματικά όρια. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, μετέθεσε κατά μία εβδομάδα τις εκλογές του 2019, από το τέλος Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ότι οι πρωθυπουργοί θέλουν να γευτούν και την τελευταία σταγόνα της εξουσίας, αλλά πάντα ζει η ελπίδα ότι στην επόμενη στροφή θα γυρίσει ο τροχός και η διαφαινόμενη ήττα θα γίνει νίκη.

Ενα δεύτερο στοιχείο, που υπονομεύει κάθε… σατανικό σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές, είναι η πανδημία, η οποία απέδειξε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι μετάλλαξη μας ξημερώνει. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού οι τακτικές εκλογές. Επομένως, ακόμη κι αν ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές για να τις κερδίσει, το πιθανότερο είναι να τις χάσει μόνο και μόνο λόγω της δυσφορίας των εκλογέων. 

Αλλά πάλι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που το 2015 πίστευε ότι παίζει «chicken game» με την Ευρώπη. Το ανέκδοτο με τις γαλοπούλες θα το σκιάξει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή