Ακρίβεια και εκρήξεις…

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη σκληρό δίλημμα ανάμεσα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην κοινωνική εξέγερση. Η ηγεσία της Ε.Ε. έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για την πράσινη ανάπτυξη, οι οποίοι καθιστούν όμως πολύ ακριβή την ενέργεια. Σύμφωνα με το Politico, το ζήτημα αυτό απασχολεί τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν τον φόβο πως το κόστος της ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε ένα χειμώνα διαμαρτυριών με «Κίτρινα Γιλέκα» στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. 

Η ηγεσία της Κομισιόν μοιάζει ωστόσο προσηλωμένη σε αυστηρούς στόχους, οι οποίοι θα αγγίξουν άμεσα την τσέπη κάθε ευρωπαϊκού νοικοκυριού. Είναι μια δύσκολη ισορροπία καθώς η Ε.Ε. θέλει να είναι μπροστά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι κυβερνήσεις νιώθουν από την άλλη τη λαϊκή πίεση και αντιδρούν, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει ο κίνδυνος το κόστος της προσαρμογής σε πολύ αυστηρά στάνταρντ να καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα μη ανταγωνιστικά. 

Μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές έχουν προκύψει από την αύξηση του κόστους βασικών αγαθών. Σήμερα, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι ακρίβειας που αφορά τα πάντα, το κόστος των οικοδομικών υλικών, τα αυτοκίνητα, τον καφέ. Το φαινόμενο έχει πολλές ερμηνείες και είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Οι πολίτες δεν νοιάζονται, όμως, για τα αίτια αλλά για το γεγονός ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν την κατάσταση. Η πίεση θα είναι μεγάλη και έρχεται σε μια στιγμή όπου το αντισυστημικό ρεύμα διογκώνεται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με τη μυθολογία περί εμβολίων και την «καταπίεση» από τα αλλεπάλληλα μέτρα για την πανδημία είχαν δημιουργήσει τις συνθήκες για μια τέλεια καταιγίδα. Ηλθε τώρα και η ακρίβεια, για να προσθέσει έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε έκρηξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή