Η ελληνική ισχύς στους αιθέρες

Η ελληνική ισχύς στους αιθέρες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την ενημέρωση της Βουλής για την προμήθεια 44 τορπιλών για τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας, το οποίο ενοχλεί την Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, το χαρακτήρισε «προβοκατόρικο».
Η Ελλάδα είναι η τελευταία που επιθυμεί μια κούρσα εξοπλισμών η οποία αφαιρεί πόρους από την Υγεία, την Παιδεία και άλλες ανάγκες. Ο εξοπλισμός της είναι καθαρά αμυντικός και είναι απόρροια της στάσης που εδώ και δεκαετίες τηρεί η Τουρκία, πολύ δε περισσότερο το τελευταίο διάστημα με τον νεοοθωμανικό επεκτατισμό του Ταγίπ Ερντογάν, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα από το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση, κινούμενη σταθερά σε δύο άξονες. Από τη μία εξοπλίζεται μεθοδικά και από την άλλη οικοδομεί συνεργασίες και συμμαχίες με παγκόσμιους και περιφερειακούς παίκτες. Η χώρα μας προφανώς δεν απειλεί. Δεν το έκανε ποτέ. Επιθυμεί την ομαλότητα και την ειρηνική συνύπαρξη, η οποία είναι σαφές ότι οικονομικά συμφέρει και τις δύο χώρες, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τον τουρισμό. Παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο, αποδέχεται τη διεθνή δικαιοδοσία και είναι ανοιχτή σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος προφανώς δεν θα καταλήξει στην πλήρη ικανοποίηση των θέσεών της.

Ομως, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι Τούρκοι παράγοντες, από τον πρόεδρο και τον υπουργό Αμυνας μέχρι χαμηλότερους αξιωματούχους, επιτίθενται στην Ελλάδα. Εκπέμπουν, δε, υπερβολική αλαζονεία και συχνά χρησιμοποιούν απαξιωτική ρητορική, η οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τον συσχετισμό ισχύος.

Δεν αμφισβητείται η στρατιωτική ισχύς της γείτονος. Ωστόσο, η σχέση δεν είναι όσο ετεροβαρής νομίζουν κάποιοι στην Αγκυρα.

Μετά τη συζήτηση για τις τορπίλες, θα περάσει από τη Βουλή και η αναβάθμιση 38 μαχητικών F-16 Block 50, διαδικασία που θα προχωράει παράλληλα με εκείνη της αναβάθμισης των πιο σύγχρονων 84 F-16 σε Viper.

Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 198 αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά: 84 F-16 που γίνονται Viper (τα πιο προηγμένα του συγκεκριμένου τύπου, με την αναβάθμιση των 30 F-16 Block 52+ adv και των 54 F-16 Block 52+ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη), 38 F-16 Block 50 (που επίσης θα αναβαθμιστούν) και 32 F-16 Block 30 (κάποια από αυτά ίσως πουληθούν), ενώ έχουμε και 44 Mirage 2000 (δύο διαφορετικών τύπων). Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα 34 F-4 που θα αποσυρθούν το 2027.

Επιπροσθέτως, έχουμε τα συνολικά 24 Rafale που αρχίζει να αποκτά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Πριν πάμε στην πιθανότητα απόκτησης F-35 στο μέλλον, είναι σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει μια εξαιρετικά σημαντική αεροπορική δύναμη.

Σε αυτήν η Τουρκία αντιπαραθέτει τα 233 δικά της F-16, στην πλειονότητά τους λιγότερο προηγμένα (29 από αυτά Block 50+ adv, 70 Block 50, όπως και 99 Block 40 και 35 Block 30).

Φυσικά, δεν είναι μόνον η αεροπορία. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι και σύγχρονα οπλικά συστήματα που η Ελλάδα προφανώς δεν αγνοεί. Ωστόσο, δύσκολα βλέπει ο αντικειμενικός παρατηρητής μια σχέση γίγαντα με μύγα, όπως αφελώς είχε δηλώσει κάποτε σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή