Ονειρα και «φθηνή στέγη»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βασίλης είναι 35 ετών. Εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος. Ζει με τους γονείς του· στο «Hotel Mama», όπως έγραψε κάποια στιγμή σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στους νέους της νότιας Ευρώπης, οι οποίοι σε αντίθεση με αυτούς του Βορρά μένουν για περισσότερο καιρό στην πατρική εστία. Στην Ελλάδα, χιλιάδες νέοι όπως ο Βασίλης στερούνται τη δυνατότητα ενοικίασης ενός διαμερίσματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση σε λίστα με 35 χώρες της Ευρώπης στις οποίες οι νέοι ζουν κάτω από τη γονεϊκή στέγη. Ο μέσος όρος των νέων 18-34 ετών για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλησιάζει το 50%, ενώ στην Ελλάδα και στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 69,4%.

Σε πολλές περιπτώσεις, για να αποφασίσει κάποιος να κάνει το μεγάλο βήμα της εξόδου από το σπίτι των γονιών του πρέπει προηγουμένως να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι για χάρη της ανεξαρτησίας του θα πρέπει να θυσιάσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής του ζωής. Δεν βγαίνουν τα χρήματα και για τα δύο. Η κρίση των προηγούμενων ετών –στη διάρκεια της οποίας μάλιστα πολλοί νέοι που είχαν φύγει από το πατρικό τους πήραν τον δρόμο της επιστροφής–, οι πολιτικές λιτότητας, η εκρηκτική ανεργία σε αυτές τις ηλικίες, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με χαμηλές αμοιβές και η εργασιακή επισφάλεια, τα ακριβά ενοίκια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά καθώς στον Νότο η αξία της οικογένειας βρίσκεται ψηλά στη λίστα μας, εξηγούν το υψηλό ποσοστό.

Πίσω από τους αριθμούς μπορεί κανείς εύκολα να νιώσει την απογοήτευση, τον εγκλωβισμό, το αίσθημα ακύρωσης των νέων. Αυτό που δεν διακρίνεται είναι μακροχρόνιες, ολοκληρωμένες πολιτικές για τη στέγαση των νέων. Πέρα από ένα φιλικό πατ πατ στην πλάτη και τις συνήθεις δηλώσεις των πολιτικών για στήριξή τους με κάθε τρόπο, ελάχιστα μέτρα έχουν υλοποιηθεί· οι νέοι δίνουν επί της ουσίας μόνοι τους τη μάχη της κατοικίας.

Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στέγη σε νέα ζευγάρια με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτόν ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου· η ΕΤΑΔ διαθέτει πάνω από 70.000 ακίνητα, με ένα μεγάλο μέρος τους να μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο της κυβέρνησης, διότι προφανώς ακόμη είναι μια ιδέα στο μυαλό αυτού που τη συνέλαβε και δεν έχει πάρει τη μορφή σχεδίου.

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι η ανακοίνωση του προγράμματος για φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια αποτελεί έξυπνη κίνηση της κυβέρνησης προκειμένου να ακυρώσει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδυναμώσει τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει στο επίκεντρό της τη νεολαία. Οι νέοι πέρασαν δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι άδικο να όνειρά τους να συνθλιβούν για άλλη μία φορά στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή