Σε εκλογολογία να βρισκόμαστε

Σε εκλογολογία να βρισκόμαστε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί εντυπωσιάζονται από την επίμονη κυριαρχία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό. Δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά τις εκλογές, μόνο μουντζούρες από τις πυρκαγιές και κάτι γρατζουνίσματα από την «υπουργοποίηση» του κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, υπάρχουν στην εικόνα του. Παρά τις «πολλές στραβές που έκατσαν στη βάρδιά του» (και ίσως λόγω της διαχείρισής των) η Νέα Δημοκρατία παραμένει στις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα με διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων· στο δε ερώτημα περί καταλληλότητας του πρωθυπουργού, πρώτος είναι ο κ. Μητσοτάκης με δεύτερο τον «κανένα από τους δύο».

Η επιτυχία αυτή, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Δεν εννοούμε τη Ν.Δ., στελέχη της οποίας προσπαθούν (με ψιθύρους προς το παρόν) να αμαυρώσουν την προσπάθεια. Αναφερόμαστε στην αντιπολίτευση, που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου τρεις λαλούν υπέρ των εμβολίων κι ένας (τουλάχιστον) χορεύει αντιεμβολιαστικώς· είναι το ΚΙΝΑΛ, που νομίζει ότι ζούμε σε εποχές εκκωφαντικού ροκ κ.λπ. Από την άλλη, υπάρχει και η τραυματική εμπειρία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ειδικώς του πρώτου εξαμήνου. Αυτή αφενός δεν επιτρέπει την παλιά ρητορεία του «τάξε, τάξε, κάτι θα κερδίσεις» και αφετέρου έκανε τους πολίτες λιγότερο δεκτικούς σε πειραματισμούς, αφού διαψεύσθηκε το προ του 2015 επιχείρημα «ε, και τι χειρότερο μπορεί να συμβεί;».

Η διατήρηση της υπεροχής Μητσοτάκη εντυπωσιάζει μόνον όσους δεν θυμούνται τον προ κρίσης πολιτικό κύκλο. Πριν από το 2009 όλοι σχεδόν οι πρωθυπουργοί την πρώτη τετραετία έχαιραν μεγάλης δημοφιλίας και γι’ αυτό κατά κανόνα κέρδιζαν τις επόμενες εκλογές. Το εντυπωσιακό στη θητεία αυτής της κυβέρνησης είναι άλλο, ότι αμέσως μετά τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 συζητάμε πότε θα γίνουν οι επόμενες.

Οι ψίθυροι, που έγιναν δημοσιεύματα, ξεκίνησαν δύο μήνες μετά τη νίκη της Ν.Δ. με 158 βουλευτές κι έκτοτε ο κ. Μητσοτάκης δεν προλαβαίνει να το διαψεύδει. Η εκλογολογία άρχισε διότι «η κυβέρνηση κέρδισε εύκολα», ενώ τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούμε ότι θα τις κάνει διότι θα χάσει. Να σημειώσουμε ότι πριν καν η κυβέρνηση χρονίσει, δέκα μήνες μετά την κάλπη, ο κ. Τσίπρας εκτιμούσε στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες» («Καθημερινή», 30.4.2020).

Πέρασε ενάμισης χρόνος από τότε και ο πειρασμός της εκλογολογίας άρχισε να γίνεται κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ο δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να προκηρύξει εκλογές αν τολμά». Της κακομοίρας, δηλαδή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή