Η (αληθής) ευγένεια δεν διδάσκεται

Η (αληθής) ευγένεια δεν διδάσκεται

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν λόγια επαρκή για να περιγράψω την έκρηξη χαράς, που με τα χαρακτηριστικά ενός φωτεινού βλέμματος ή ενός ενθουσιώδους «ευχαριστώ», προκαλεί στον συνάνθρωπο που μας προσφέρει τις υπηρεσίες του, ο ευγενικός τρόπος μας και –κυρίως– ένα εκ μέρους μας γενναιόδωρο φιλοδώρημα. Σίγουρα πολλοί θα είναι σε θέση να ανακαλέσουν στη μνήμη τους μια τέτοια εικόνα χαράς, αφού θα την έχουν με τον τρόπο τους εμπνεύσει, σε κάποιες από τις «συναλλαγές» της καθημερινότητάς μας. Και, ασφαλώς, όλοι μπορούμε να γευτούμε μια τέτοια εμπειρία, οποιαδήποτε στιγμή – ακόμη και σήμερα, αφού από εμάς εξαρτάται να αποτελέσουμε μια τέτοια πηγή «έμπνευσης». 

Το σημείωμα αυτό είναι με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται, ειδικώς στο Διαδίκτυο, όπου ως συνήθως περισσεύει η «επαναστατική» έπαρση, για τους ντελιβεράδες. Αλλά δεν αφορά μόνον εκείνους που φέρνουν το φαγητό στην πόρτα μας. Αφορά σχεδόν τους πάντες που μας προσφέρουν τις κάθε μορφής υπηρεσίες τους. Είναι, με άλλα λόγια, κι εκείνοι των ταχυμεταφορών, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας συνέβαλαν τα μέγιστα για τις ταχυ-ανάγκες μας. Είναι οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ, στους χώρους εστίασης, στα ξενοδοχεία, στις υπηρεσίες καθαριότητας –ιδιωτικές και δημοτικές–, στα καταστήματα. Είναι όλοι αυτοί και πολύ περισσότεροι που τους συναντάμε σε κάθε μας βήμα, και των οποίων ο ρόλος είναι ακριβώς να συνδιαμορφώσουν ένα αξιοπρεπές, για τον πολύτιμο κόσμο μας περιβάλλον. Ανθρωποι με ανάγκες, αγωνίες, προσδοκίες, κούραση σωματική και συναισθηματική, όπως ο καθένας μας. Δεν είναι υπηρέτες, ούτε μηχανές. Τους πρέπει σεβασμός, μα και αναγνώριση ότι στις εξαιρετικά δύσκολες εποχές που ζούμε, λειτουργούν με βεβαιότητα υπό μεγάλη πίεση για να εξασφαλίσουν είτε πρόσθετο είτε το μοναδικό, πενιχρό εισόδημα. Τους οφείλουμε σεβασμό, και την ευγενικότερη των συμπεριφορών μας όταν τους μιλάμε ή τους κοιτάζουμε. 

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συνεργάτες μας. Θα έλεγα ότι είναι συνοδοιπόροι μας στη γεμάτη δυσκολίες ζωή μας. Και αν η «τύχη» τα έφερε έτσι ώστε να έχουμε βρεθεί σε λίγο ή περισσότερο καλή θέση οικονομικά ή κοινωνικά, ας μοιραστούμε αυτή την τύχη μέσα από την ευγένεια, μια καλημέρα, παραχώρηση προτεραιότητας και, όπου είναι δυνατόν, με ένα καλό φιλοδώρημα. 

Ας κάνουμε αυτή την επιλογή. «Μετά» θα υπάρξει χώρος για πολιτική, καταγγελίες και e-παναστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή