Υβριδική συνέλευση, υπαρξιακά προβλήματα

Υβριδική συνέλευση, υπαρξιακά προβλήματα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες όλου του κόσμου μαζεύονται στη Νέα Υόρκη και τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα συζητούνται σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εκδηλώσεις εντός κι εκτός του εμβληματικού κτιρίου του διεθνούς οργανισμού.

Αντανακλώντας τις δυσκολίες εξόδου από την πανδημία, οι εκδηλώσεις με φυσική παρουσία είναι εξαιρετικά περιορισμένες φέτος και οι αποστολές οι μικρότερες δυνατές. Παρά τις αρχικές ελπίδες για την επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα (η οποία, βέβαια, σημαίνει χάος για τους δρόμους της Νέας Υόρκης, καθώς 193 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου και της συνοδείας του, μετακινούνται από κτίριο σε κτίριο) τελικά προωθήθηκε μια υβριδική λύση, με συνδυασμό φυσικής και εικονικής παρουσίας, για τη μεγαλύτερη ετήσια διπλωματική συνάντηση στον κόσμο.

Ως η χώρα που φιλοξενεί τα Ηνωμένα Εθνη στο έδαφός της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησαν όλες οι παράπλευρες εκδηλώσεις να γίνουν εικονικά ώστε να μην εξελιχθεί η παγκόσμια συνάντηση σε «εκδήλωση υπερμετάδοσης» της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι μια μάλλον υποτονική εβδομάδα, χωρίς τις πρωινές συζητήσεις στα think tanks και τα βραδινά επίσημα δείπνα και απονομές, κατά την οποία η προσοχή θα είναι εστιασμένη στα πλέον σοβαρά, επείγοντα ή και χρονίζοντα ζητήματα της διεθνούς διπλωματίας: την COVID, την κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά του Ιράν. Σε αυτά προστίθεται η πρόσφατη ειδησεογραφία, επί του προκειμένου η κατάρρευση του Αφγανιστάν και η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να τα συνδέσει στη χθεσινή ομιλία του, σημειώνοντας ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν «έκλεισε το κεφάλαιο του 20ετούς πολέμου και άνοιξε ένα άλλο, εντατικής διπλωματίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας». Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αφήσουν πίσω τους τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παράκαμψη της Γαλλίας στην πρόσφατη αμυντική συνεργασία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και να εστιάσουν στην ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών τους. Θα βοηθήσει ίσως σε αυτό η ανακοίνωση για την άρση των περιορισμών στα ταξίδια από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τον Νοέμβριο – και ας επιμένει ο Λευκός Οίκος ότι η απόφασή του βασίζεται «στην επιστήμη».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητάει συστράτευση όλων των εθνών στους στόχους του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο δε μέτωπο της COVID αναμενόταν κάποια εντυπωσιακή χειρονομία προσφοράς περισσότερων εμβολίων, ενώ προτείνει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού για την επιτάχυνση της παραγωγής τους, αλλά και μεγαλύτερη πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες. Κι ενώ υπόσχεται σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, αποκλείει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. 

Σε αυτό το πλαίσιο των κοινών, υπαρξιακών προτεραιοτήτων για την παγκόσμια κοινότητα, τα περιφερειακά ζητήματα πρόκειται να λάβουν περιορισμένη προσοχή. Και αν η μεγαλεπήβολη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη επιχειρεί να τον επαναφέρει στο προσκήνιο, φαντάζει τόσο εκτός κλίματος όσο η εκτίμησή του πως «η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ είναι πιο επικίνδυνη από την COVID»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή