ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρνητές της ζωής

Κανείς δεν μπορεί να μάθει κάτι το οποίο νομίζει ότι γνωρίζει. Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος πρώτος το διατύπωσε. Ας είμαστε ρεαλιστές: Οι συμπολίτες μας που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα της πανδημίας δεν πρόκειται να το κάνουν. Ούτε τα επιχειρήματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας θα τους πείσουν, ούτε οι μαρτυρίες όσων χαροπάλευαν σε μια ΜΕΘ, ούτε η οδύνη εκείνων που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.
 
Στο μυαλό τους υπάρχει η δική τους πραγματικότητα. Ιερείς μιλούν από άμβωνος για τα «εμβόλια του Εωσφόρου» – και η ηγεσία της Εκκλησίας περιορίζεται σε εγκυκλίους με συστάσεις. Αντιεμβολιαστές γονείς απειλούν δασκάλους και καθηγητές που δεν επιτρέπουν την είσοδο στις σχολικές αίθουσες σε παιδιά χωρίς μάσκες και self tests – και όργανα της τάξης σέρνουν τους εκπαιδευτικούς στα αστυνομικά τμήματα. (Μόλις χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση με όσα θα ισχύσουν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων.) Δικηγόροι έχουν ανοίξει φάμπρικα μηνύσεων σε γιατρούς ασθενών. Αλήθεια, οι δικηγορικοί σύλλογοι τι λένε; Και πολλά μέσα ενημέρωσης, κυρίως τηλεοπτικά, προβάλλουν αυτούς που παπαγαλίζουν θεωρίες συνωμοσίας και ανυπόστατες φήμες με το επιχείρημα της «άλλης άποψης». Ποιον ωφελεί να παρακολουθούμε ξανά και ξανά το παραλήρημα του πατέρα από τη Θέρμη, όταν έξι στους δέκα κατοίκους της Bόρειας Ελλάδας παραμένουν ανεμβολίαστοι;
 
Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα μετρούσε 357 νεκρούς από κορωνοϊό. Σήμερα ο ζοφερός απολογισμός αγγίζει τις 15.000 θανάτους. Σαν να έχει εξαφανιστεί αίφνης από τον χάρτη της χώρας μας το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πάρος ή η Θάσος. Οι επιδημιολογικοί δείκτες χειροτερεύουν, οι εμβολιασμοί έχουν βρει ταβάνι. Στην Ιταλία το «green pass» θα είναι από τις 15 Οκτωβρίου υποχρεωτικό για όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη αυξηθεί κατά 40%. Εμείς, έχουμε από τη μια πλευρά ένα… κράτημα στο θέμα της υποχρεωτικότητας κι από την άλλη τα ουκ ολίγα παράλογα των μέτρων. Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στη δουλειά τους με rapid test αλλά όχι να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης. Ανεμβολίαστοι σερβιτόροι σε καφέ και εστιατόρια μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι. Στα υπεραστικά λεωφορεία και στον προαστιακό μπαίνουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Στα αστικά λεωφορεία, στο μετρό και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο οι επιβάτες συνωστίζονται ελεύθερα.
 
Ο χρόνος περνάει. Ο χειμώνας είναι σύμμαχος της πανδημίας. Με ξόρκια δεν λύνονται τα προβλήματα. Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι φανατικοί –και τόσο επιθετικοί– αντιεμβολιαστές δεν είναι αρνητές των εμβολίων, αλλά της ζωής. Της δικής τους και των άλλων.