Ενα Ναύπλιο σ’ ένα χρόνο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα κατείχε την 21η θέση ανάμεσα σε τριάντα ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό κάλυψης με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου κατά της COVID. Σε ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων τα πήγαινε κάπως καλύτερα, και πάλι όμως βρισκόταν πολύ μακριά από οτιδήποτε επιθυμητό και αναγκαίο: ήταν 19η. Υστερούσε, και συνεχίζει να υστερεί, στα ποσοστά όλων των ηλικιακών ομάδων, εφήβων, τριαντάρηδων, υπερηλίκων. Και μόνο στους υγειονομικούς τα πράγματα ήταν ενθαρρυντικά: η χώρα μας ήταν όγδοη ανάμεσα σε δεκαεφτά ευρωπαϊκές. Και όχι λόγω της υποχρεωτικότητας. Παρά τα θρυλούμενα, και πριν από αυτήν τα ποσοστά στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν υψηλά.

Τα στοιχεία είναι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και, υποθέτω, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ούτε πολιτική προκατάληψη μπορεί να προσάψει κανείς στον Οργανισμό ούτε κακή προαίρεση απέναντι στη μία ή την άλλη χώρα. Οι πίνακες άλλωστε που δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα (και οι οποίοι προβάλλονται ευρέως στην Ελλάδα μόνο αν ευνοούν την κυβερνητική υγειονομική αφήγηση) θεμελιώνονται στα στοιχεία που του παρέχουν οι εθνικές επιτροπές.

Εξαιρετικά λυπηρός είναι, όμως, και ένας άλλος δείκτης: η αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του ECDC, στις 5 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα ήταν δεύτερη μεταξύ των τριάντα χωρών, με 46,83 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρώτη και χειρότερη η Βουλγαρία με 92,07 θανάτους. Το θλιβερό ρεκόρ της γειτονικής χώρας δεν απειλείται. Κι ωστόσο, αθόρυβα, σχεδόν σιωπηρά, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πέθαναν 401 συμπατριώτες μας  λόγω της COVID (ή και ξένοι που ζουν εδώ, δεν το ξέρουμε αυτό, σπανίζουν οι νεκρώσιμες ιστορίες), όταν όλο τον Αύγουστο οι θάνατοι ήταν 726.  

Από τις άλλες χώρες του Νότου, η Κύπρος, με 33,78 θανάτους ανά εκατομμύριο, κατέχει την 4η θέση του πικρού πίνακα. Αντίθετα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, που για καιρό τις υποδεικνύαμε σαν αντιπαραδείγματα, πήραν αποτελεσματικότερα μέτρα από την «υποδειγματική» Ελλάδα. Ετσι εξηγούνται οι αριθμοί τους: 12,81 και 16,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 οι θάνατοι στην Ελλάδα από COVID ήταν 338. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 έφτασαν τις 14.505. Μέσα σ’ ένα χρόνο χάθηκε μια πόλη ολόκληρη, μεγαλύτερη από το Μεσολόγγι, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Ιεράπετρα, το Λουτράκι. Ακριβώς ένα Ναύπλιο: 14.200 οι κάτοικοί του στην τελευταία απογραφή, 14.200 οι νεκροί του δωδεκάμηνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή