Νέες προκλήσεις, νέες προσδοκίες

Νέες προκλήσεις, νέες προσδοκίες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τον σεισμό της Σάμου. Σε αρκετά χωριά που χτυπήθηκαν από τα 7 Ρίχτερ, υπάρχουν σπίτια που χάσκουν ετοιμόρροπα σε στενά δρομάκια με διαρκή κίνηση αυτοκινήτων και πεζών. Αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο σε περίπτωση νέας σεισμικής δόνησης. Παρά τις εξαγγελίες των υπευθύνων σχετικά με το μείζον θέμα των ετοιμόρροπων κτίριων, οι ιδιαίτερα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν απλουστευθεί και οι κατεδαφίσεις δεν προχωρούν. 

Λίγοι μήνες έχουν περάσει και από τον σεισμό στη Θεσσαλία, που άφησε πίσω του εκατοντάδες κόκκινα κτίρια. Κι εκεί όλα εξελίσσονται αργά, ενώ πολλές οικογένειες στα σεισμόπληκτα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου παραμένουν εδώ και μήνες σε κοντέινερ. 

Στον νομό Καρδίτσας δεν τρέμουν τον σεισμό, αλλά μια ενδεχόμενη έντονη κακοκαιρία. Οι πληγές από το πέρασμα του «Ιανού» δεν έχουν κλείσει ακόμη και οι ντόπιοι παραπονιούνται για καθυστερήσεις στην υλοποίηση κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων και φραγμάτων. Σειρά έχει πάρει η Κρήτη αυτές τις μέρες· δοκιμάζεται από τον πρόσφατο σεισμό. Πολλά τα προβλήματα στο Αρκαλοχώρι, πολλές οι ζημιές. 

Δεν επιχειρούμε να κάνουμε μια καταγραφή καταστροφών των τελευταίων ετών. Οι προκλήσεις άλλωστε είναι γνωστές. Από τη μία, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, έδινε και θα δίνει σεισμούς, από την άλλη, η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέες απειλές, φονικές πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες. 

Αρα ο τρόπος διαχείρισης όλων αυτών των απειλών δεν μπορεί να βασίζεται σε παλιά μοντέλα, απαιτεί νέα σκέψη, νέες πολιτικές και επανασχεδιασμό δράσης σε όλα τα στάδια «πριν» και «μετά» το γεγονός. Διάβασα τις χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιου Λέκκα. «Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας στην περιοχή της Θήβας, όπου παραμένει η σεισμικότητα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, με βάση και τις ανάγκες που προέκυψαν στην Κρήτη», είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι δήμοι της περιοχής πρέπει να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια και οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα». 

Δεν κινδυνολογεί ο καθηγητής, σημειώνει κάτι πολύ σημαντικό και μας βάζει σε σκέψεις. Επικαιροποιούνται τα σχέδια πρόληψης και δράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς; Υπάρχει καταγραφή των προβλημάτων, πρόβλεψη και διαρκής ενημέρωση; Ή ο κρατικός μηχανισμός τρέχει πάνω-κάτω στην Ελλάδα όπου προκύπτει το πρόβλημα προσπαθώντας να επουλώσει πληγές;

Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή