Tα παράδοξα του ΚΙΝΑΛ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση που παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, σχεδόν δύο μήνες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, δημιουργεί την εντύπωση πως κάποιοι επιδιώκουν, διά της πολώσεως, να απαξιώσουν όλη την προεκλογική διαδικασία. Στόχος τους είναι η μειωμένη προσέλευση των φίλων του ΚΙΝΑΛ στις κάλπες, γιατί εκτιμούν πως αυτό συμφέρει τον υποψήφιο που υποστηρίζουν, γυναίκα ή άνδρα. Πάντα οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν τη δική τους λογική, με τους δικούς της κανόνες που πηγάζουν από ένα μικρόκοσμο, αποκομμένο από την κοινωνία. Προφανώς εκτιμούν πως, αν προσέλθουν στις κάλπες μερικές χιλιάδες, θα ελέγξουν το αποτέλεσμα. 

Είναι απολύτως φυσιολογικό τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ, καθώς τα πρόσωπα συμβολίζουν και πολιτικές. Αυτό όμως έχει διπλή ανάγνωση, που διαφεύγει από πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία διαμορφώνουν την προτίμησή τους με όρους πιο πολύ συναισθηματικούς παρά πολιτικούς. Τους λείπει η «κρύα» ματιά. Δεν αντιλαμβάνονται πως ο Ανδρ. Λοβέρδος, επειδή διατηρεί αγωγό πολιτικής επικοινωνίας με όλους αυτούς τους μετριοπαθείς κεντροαριστερούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, έχει τη δυνατότητα να επαναπατρίσει στο ΚΙΝΑΛ ένα μέρος τους. Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί μια ζημία, που ενδεχομένως να αποβεί καθοριστική για την αυτοδυναμία. Αντιθέτως, ουδεμία δυνατότητα έχει να αποσπάσει ούτε έναν ψηφοφόρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτοί τον θεωρούν «δεξιό». Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη της ανάγνωσης, ότι το ΚΙΝΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ, με τον Λοβέρδο αρχηγό, θα ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα. 

Ο άλλος υποψήφιος, Ν. Ανδρουλάκης, έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: είναι νέος και άφθαρτος. Τον σπρώχνει ο αέρας της ανανέωσης, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να μιλήσει και για τις πολιτικές του προτάσεις. Πάντως, αυτός έχει τη δυνατότητα να «κλέψει» μερικές μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ελάχιστη σχέση έχει με τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. 

Η κυρία Φ. Γεννηματά συμβολίζει τη στασιμότητα, αλλά και τη σταθερότητα. Ενα 8% και μέχρι εκεί. Εξαρτάται πώς το βλέπει κάποιος. Η επανεκλογή της, ωστόσο, αν περάσει στον δεύτερο γύρο, συμφέρει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρούνται οι υπάρχουσες ισορροπίες και αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις και για τις δύο πλευρές. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή