Οι παραφυάδες της Χρυσής Αυγής

Οι παραφυάδες της Χρυσής Αυγής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή και το μεταναστευτικό στον καιρό της πανδημίας να μην αποτελεί πρωτεύον ζήτημα στην ατζέντα της επικαιρότητας, οι ακροδεξιοί θύλακοι μετατόπισαν αλλού τη ρητορική τους. Μια ματιά στις συναθροίσεις των αντιεμβολιαστών στις πλατείες ανά την Ελλάδα, καθώς και μια αναζήτηση σε προφίλ, ιστοσελίδες και αναρτήσεις στις περιθωριακές γωνιές του Διαδικτύου, αποδεικνύει ότι οι εξτρεμιστικές εθνικιστικές ομάδες αποτελούν βασικό πυλώνα των αρνητών. Υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας, μιλούν για την αποκαλούμενη «νέα τάξη πραγμάτων», προτάσσουν για μία ακόμη φορά έναν υποτιθέμενο αντισυστημισμό. Ακόμη κι αν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν εστιάσει κυρίως στα εμβόλια και στη μάσκα, η φυσική τους έκφραση βρίσκεται στη βία.

Τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα δεν ξενίζουν. Ειδικά στο περιστατικό στο Νέο Ηράκλειο ο τρόπος δράσης των επιτιθέμενων ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με αυτόν τον χρυσαυγιτών. Εμφανίστηκαν στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου πριν από μια αντιφασιστική εκδήλωση, ξεδίπλωσαν ένα πανό για να δηλώσουν την ταυτότητά τους και μετά όρμηξαν εναντίον των «ιδεολογικών τους αντιπάλων». Εριξαν στο έδαφος δύο άτομα και τους χτυπούσαν με μανία, με κλωτσιές και γροθιές, ένα μπουλούκι απέναντι σε λίγους. Και στο τέλος, μόλις ακούστηκε το παράγγελμα της λήξης από τον επικεφαλής, ύψωσαν και τα χέρια για να χαιρετήσουν ναζιστικά, για να δώσουν ξανά το στίγμα τους. 

Ακόμη και κατά την περίοδο της μεγάλης δύναμης της Χρυσής Αυγής, πριν από τις ποινικές διώξεις και την καταδίκη, όταν τα μέλη και οι υποστηρικτές της αλώνιζαν ανεξέλεγκτοι θεωρώντας ότι οι δρόμοι τούς ανήκουν, υπήρχαν μικρότερες ακροδεξιές ομάδες που μοιράζονταν τις ίδιες αντιλήψεις. Παραφυάδες ή δορυφόροι του νεοναζιστικού μορφώματος, λειτουργούσαν μεταξύ τους ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι χρυσαυγίτες πήγαιναν στις μαζώξεις τους, διατηρούσαν επαφές ή τους τροφοδοτούσαν με στελέχη. Κοινός τους τόπος είναι η μισαλλοδοξία. 

Σύμφωνα με το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς», μια πρωτοβουλία που χαρτογραφεί αυτές τις οργανώσεις στη χώρα μας, η ProPatria είναι μία από αυτές τις ομάδες. Πρόκειται για «μια σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει απευθείας σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της φωτογραφίζονται με γνωστά στελέχη της μεγάλης μητρικής ναζιστικής οργάνωσης. Μέλη των ProPatria ήταν ανάμεσα στους ναζί που σήκωσαν το 2018 στο ΟΑΚΑ τη σημαία του “μαύρου ήλιου”, ενός από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου». Ακόμη κι αν η χρυσαυγίτικη ηγεσία έχει φυλακιστεί υπάρχουν εκεί έξω ομοϊδεάτες τους πρόθυμοι να εκφοβίσουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή