Η δημοκρατία του Σαχέλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Φλαμπουράρη κατά πού πέφτει το Σαχέλ, εκείνος έμεινε έκπληκτος. Δεν ξέρεις πού είναι η δημοκρατία του Σαχέλ; Είναι κάτι σαν την Ελβετία της υποσαχαρίου Αφρικής. Εχει βουνά, ποτάμια και οι κάτοικοί του ζούσαν ευτυχισμένοι ώσπου να εμφανισθούν οι Γάλλοι. Μόνον έτσι μπορώ να εξηγήσω την αντίδρασή του. Από πού κι ώς πού ο Ελληνας να πάει να πολεμήσει σε μια χώρα τόσο μακρινή, που μάλιστα, όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. Φλαμπουράρης, είναι δημοκρατία; Πρώην γαλλική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησία της και τώρα οι αποικιοκράτες των Παρισίων την έχουν βάλει στο μάτι. Οι παμπόνηροι Φράγκοι θέλουν να καταστήσουν την Ελλάδα συνένοχο του επεκτατισμού τους. Και κατά την πάγια τακτική τους μας ρίχνουν ένα ξεροκόμματο για να μας ξεγελάσουν. Θα συνδράμουν, λένε, την Ελλάδα σε περίπτωση που απειληθεί η κυριαρχία της. Διότι ο Γάλλος στρατιώτης θα έρθει να πολεμήσει, ο μη γένοιτο, στο Αιγαίο που είναι δίπλα στο σπίτι του. Πόσο απέχει η Αθήνα από το Παρίσι; Και πόσο απέχει η Αθήνα από την πρωτεύουσα του Σαχέλ, την οποία, δυστυχώς, παρά τις πολυήμερες έρευνές μου, δεν έχω ανακαλύψει ακόμη στον χάρτη; Γιατί μας την κρύβουν; Στο κάτω κάτω, τόσοι Γάλλοι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. Ενώ δεν ξέρω κανέναν Ελληνα να έχει πάει για σκι στο Σαχέλ. «Μην ξεγελιέσαι, Αλέξη» συνέχισε ο Νέστωρ της Αριστεράς. «Ο Ερντογάν δεν θύμωσε επειδή η ελληνογαλλική συμφωνία αδυνατίζει τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δημοκρατία του Σαχέλ τον ενδιαφέρει, κυρίως δε η συμμετοχή Ελλήνων στον αποικιοκρατικό στρατό»

«Και για τις φρεγάτες τι λέμε, θείε Αλέκο;»Στο σημείο αυτό ο Φλαμπουράρης πήρε το ύφος του ονειρώδους βαλς χάρη στο οποίο αγαπήθηκε από τον λαό. Ρούφηξε μια γουλιά από το τσιπουράκι του, έφτυσε το κουκούτσι της ελιάς στο τασάκι και άρχισε να σιγοτραγουδάει: «Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα τουφέκια τα πολλά; Να τα κάνουμε εργαλεία να δουλεύει η εργατιά… Αχ, Αλέξη μου, εσύ είσαι νέος και δεν έχεις ζήσει τις ωραίες εκείνες εποχές. Τα πράγματα τότε ήσαν απλά. Ελεγες “ναι στην ειρήνη” και καθάριζες» «Με υποτιμάς, θείε Αλέκο. Μπορώ κι εγώ να πω “ναι στην ειρήνη”» «Γι’ αυτό σε αγαπάω, Αλέξη μου. Γιατί πιάνεις πουλιά στον αέρα»

Ελπίζω να διαφώτισα όσους απορούν για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Πολλοί αναρωτιούνται μήπως δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Ο Βενιζέλος προσπάθησε να τον βοηθήσει δίνοντάς του επιχειρήματα για την ΑΟΖ, όμως του τα είπε μπερδεμένα και όσο κι αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να τα αποστηθίσει. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας αγαπάει τον Φλαμπουράρη. Του τα λέει απλά, χωρίς άγνωστες λέξεις. «Οχι στην αποικιοκρατία. Οχι στα όπλα. Ναι στην ειρήνη» Για να εξηγούμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή