Θεωρείο (07/10/21)

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκδίκηση» έξι χρόνια μετά 

Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ το ξέρουν. Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Δένδιας από το 2015 και μετά δεν έχουν την καλύτερη σχέση. Ο Δένδιας θεωρεί πως η τότε κυβέρνηση τον είχε κρεμάσει ως υπουργό Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας μάλιστα την εποχή εκείνη την «ιστορική» φράση «ο Χαρδούβελης δεν υπογράφει τίποτα». Η σαμαρική πτέρυγα από την πλευρά της του καταλογίζει «αχαριστία», καθώς τον Ιανουάριο του 2015, μετά την ήττα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δένδιας έσπευσε να αμφισβητήσει τον πρόεδρο, με τον αέρα της μεγάλης πρωτιάς που είχε κατακτήσει στην τότε ενιαία Β΄ Αθηνών. Δεν ξέρω αν οι παλιές έριδες μεταξύ του Μεσσηνίου και του Κερκυραίου πολιτικού έχουν ατονήσει, αλλά κάποιοι τις θυμήθηκαν με αφορμή τα χθεσινά πυρά του Αδώνιδος στον Δένδια για το θέμα Μπογδάνου. «Ο Αδωνις πήρε εκδίκηση για τον Σαμαρά έξι χρόνια μετά», μου είπε γαλάζια πηγή, κόβοντας τον αέρα του ΥΠΕΞ, που για δεύτερη φορά μετά την Αγκυρα έδειξε να παίρνει πολλούς «αρχηγικούς» πόντους.   

Θεσμικός 

Δεν ξέρω αν ισχύει η παραπάνω ερμηνεία και ο Αδωνις λειτούργησε ατύπως εξ ονόματος του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος πάντως ο Μεσσήνιος κρατάει αποστάσεις από εσωκομματικά επεισόδια, επιλέγοντας να μιλάει μόνο πολιτικά και ιδεολογικά. Οπως μου μεταφέρθηκε, το (μη) σχόλιο που έκανε για το επεισόδιο στη Βουλή ήταν πως δεν είναι σοβαρά όσα συνέβησαν, στεκόμενος στο θεσμικό του και πολιτικό του ύψος.  

Μεθοδεύσεις 

Οι συνδικαλιστές μόνο για λίγο ξαποσταίνουν και ξανά προς τη «δόξα» τραβούν. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να υπερκεράσουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, αναζητώντας κάλυψη από την ΑΔΕΔΥ η οποία αποφάσισε νέα απεργία… με το ίδιο θέμα. Δεν υπολογίζουν δύο δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν: Πρώτον, η Κεραμέως δεν σκέφτεται το «πολιτικό κόστος» και το θέμα της αξιολόγησης θα το πάει μέχρι τέλους και, δεύτερον, δεν ξέρω αν η κόντρα με τους συνδικαλιστές έχει πολιτικό κόστος, αλλά πολιτικό όφελος. Το 2021 δεν είναι ούτε 1980 ούτε καν 2000, και η κοινωνία έχει μια εντελώς διαφορετική στάση έναντι όσων επιχειρούν να μην αλλάξει τίποτα.  

Μετά τις εκλογές 

Για άγνωστο σε μένα τουλάχιστον λόγο είδα πως ανακινήθηκε το θέμα των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων. Ισως η επίσκεψη του κ. Πενταρόφσκι να έκανε πολλούς να θεωρήσουν πως η κυβέρνηση σκέπτεται να τα φέρει συντόμως. Τέτοια σκέψη δεν υπάρχει και όπως μου είπε επισταμένως κυβερνητική πηγή: «Τα μνημόνια θα έρθουν στην ώρα τους». Αυτή η ώρα νομίζω πως θα είναι μετά τις επόμενες εκλογές, καθώς τίποτα δεν πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή